2013. jan 15.

Daliás idők – animációs film az Anjou-korról

írta: Bíró Szabolcs, a székirodalmár
Daliás idők – animációs film az Anjou-korról

vlcsnap-00003_8.jpgMa egészen véletlenül kincsre bukkantam. Egy 79 perces animációs filmről van szó, melynek címe Daliás idők. Bevallom, egészen mostanáig nem tudtam róla, hogy 1983-ban készült egy ilyen kaliberű magyar film, mely most, felnőtt fejjel teljesen elvarázsolt. Gémes József alkotása Arany János Toldiját veszi alapul, és az Anjou-korba, pontosabban Nagy Lajos királyságába kalauzol bennünket. Engem, aki a XIV. századi magyar történelem nagy rajongója és elkötelezett híve (és ha szabad ilyet mondanom: modern krónikása) vagyok, egészen lenyűgözött a hiteles ábrázolásmód, a fegyverek, lovagi öltözékek korhű megjelenítése. Meg persze még egyetlen filmben sem láttam magyar Anjou-lobogót és címerpajzsot, itt pedig már ez az apró (?) tény is csábítóan hatott rám.

A film vizuális megvalósítása egészen különleges. A Wikipédia ide vágó szócikke szerint "A különleges0qEEz.png festménytechnikával készült, különös hangulatú film művészi látomásokon keresztül mutatja be Magyarország középkori lovagi életét, az alkotók által kidolgozott, műfajteremtően egyedi módszerrel." Nem merném azt mondani, hogy nem ültetném le elé a gyerekemet, de abban biztos vagyok, hogy sok jelenetet csak felnőtt fejjel lehet teljesen megérteni – például azokat, amelyek szavak nélkül, kizárólag felkavaró képek segítségével mutatják be Toldi Miklós lelkiismereti vívódásait.

b_850557.jpgA Daliás időket sajnos nem találtam meg az internetes webshopokban, pedig szívesen szert tennék egy eredeti példányra. Ezen felbuzdulva merem alább mindenkivel megosztani a filmet, és megköszönni annak a felhasználónak, aki feltöltötte a YouTube-ra! Ha pedig bárki közületek, kedves olvasók, találna egy eladó vagy elcserélhető példányt bárhol (habár lehet, hogy DVD-n meg sem jelent), kérem, azonnal szóljon!

Szólj hozzá

film 1983 toldi nagy lajos jános animációs arany miklós anjou