2016. jan 31.

Ki az a Benyák Zoltán, avagy hol terem a kortárs magyar mágikus realizmus?

írta: Bíró Szabolcs, a székirodalmár
Ki az a Benyák Zoltán, avagy hol terem a kortárs magyar mágikus realizmus?

anton_pal_10.jpgA családjával ma Tatabányán élő Benyák Zoltán 1976-ban született. Kamaszként képregényrajzoló szeretett volna lenni, később jött rá, hogy írásban sokkal jobban ki tudja magát fejezni.

A kétezres évek elején kezdett sci-fi novellákat publikálni, majd 2007-ben és 2008-ban kiadták első két regényét, a Veszett lelkek városát és a Kvartettet, amelyek érdekessége, hogy ezek még Jonathan Cross írói álnév alatt jelentek meg. Bár két kiváló regényről beszélünk, mégis több éves kényszerű hallgatás követte őket. A szerzőnek egy kisregényen kívül, amit a 2011-es Pokoli szimfóniák c. antológiában publikált, sokáig nem jelent meg új írása.

A 2012-es évet egyfajta Benyák-reneszánszként tarthatjuk számon, a szerző ettől az évtől kezdve tulajdonképpen minden évben valami újdonsággal jelentkezett. Benyák azonban nemcsak ilyen téren született újjá, ugyanis szintén 2012 az az év, amióta már nem álnéven, hanem saját polgári nevén jelennek meg művei.

2012-ben a Historium Kiadónál látott napvilágot A háború gyermeke c. kisregénye, ami mintha egyfajta ugródeszka lett volna az író számára, ugyanis még abban az évben megjelent az Ars Fatalis c. zseniális regénye, melyben szerintem először mutatta meg az igazán kiforrott, saját hangját. Majd 2013-ban jött Az idő bolondjai, ami máig a legsikeresebbnek mondható műve, az első Magyar Könyvek Viadalán például az év szépirodalmi regényének választották az olvasók és a könyves bloggerek. 2014-ben is lehetett új Benyák-regénynek örülni, ugyanis ekkor jelent meg a Csavargók dala, ami szerintem az eddigi legkegyetlenebb, legsötétebb, legfelkavaróbb könyve, ugyanis csupa hajléktalanról és egy szemétbe dobott csecsemőről (és ennél persze sokkal, de sokkal többről) szól a történet. 2015-ben ugyan új regény nem, de egy kisregény és egy novella is megjelent a szerző tollából, ezek a 2045 – Harminc év múlva, illetve a Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek c. antológiákban kaptak helyet.

Fontos megemlíteni, hogy bár a szórakoztató zsánerirodalom világából érkezett, mára Benyák Zoltán igazi nagybetűs szépíróvá nőtte ki magát, aki regényről regényre képes megújulni és újat mondani. Könyvei műfaját rendkívül nehéz behatárolni, de leginkább talán a mágikus realizmus műfaji elemei jellemzik munkásságát. Úgy lehetne a legegyszerűbben összefoglalni, hogy ő a magyar Gabriel García Márquez, bár bevallom, személy szerint Benyák regényeit jobban kedvelem.

2016 fordulópontnak ígérkezik a szerző életművében, ugyanis több kis és közepes könyvkiadó után az ország egyik legprofibbjának számító Athenaeum Kiadó csapott le rá, jobban mondva legújabb könyvére. A nagy illúzió c. regény tavasszal, egész pontosan március 3-án jelenik meg, amiből túl sok poént nem akarok lelőni, hiszen a szerzőre jellemzően jóformán kétoldalanként sorjáznak a csavaros meglepetések és a csattanók. A könyv rövid tartalmi összefoglalóját azért mindenképpen ide másolom:

„Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa.
Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott.
De az életének ezzel még koránt sincs vége.
A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit.
Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere… Szerelem és halál.
A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá.”

Tavasztól keressétek a boltokban, a kiváló magyar író többi regényével együtt!

12645037_974660089237624_2002456557908977505_n.jpg

Szólj hozzá

a magyar regény illúzió háború az nagy idő ars próza író dala könyvkiadó realizmus gyermeke pokoli veszett lelkek városa mágikus kvartett szimfóniák csavargók Zoltán Kiadó fatalis Athenaeum Benyák bolondjai