2017. már 10.

Változások a 2017-es székirodalmi kiadványok körül

írta: Bíró Szabolcs, a székirodalmár
Változások a 2017-es székirodalmi kiadványok körül

Tavaly, amikor már nagyban készültem az idei jubileumi székirodalmi évre, magabiztosan kijelentettem, hogy a tizedik írói évfordulómra nem kevesebb, mint öt új könyvem jelenik meg. Néhány olvasóm meg is kérdezte, nem vállalok-e egy kicsit sokat, de én biztos voltam benne, hogy győzni fogom a tempót. Sajnos nem lett igazam: az öt helyett négy könyv érkezik idén (ami azért szerintem szintén nem egy rossz teljesítmény), és kicsit a publikálások dátumai is megváltoztak. Úgy gondoltam, ideje tisztáznom, helyre tennem az idei megjelenéseimet. Az alábbi lista tehát már biztosnak tekinthető – én legalábbis mindent megírok időre, a többi már a kiadókon múlik. :)

2017.jpg

2017. tavasz:

ELVESZETT CSILLAGOK - Egy kalandos egri nyár
Ifjúsági kalandregény Egerről, Gárdonyiról, a végvári hagyományőrzésről és egy elveszett kézirat utáni nyomozásról. Megjelenik a Főnix Könyvműhely gondozásában, a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra (április 22-én, szombaton Budapesten, a Millenárisban dedikálom, a kiadó standjánál, 13:00 órától).

A SÁRKÁNY, AKI NEM AKART ALUDNI (Sárkányfi kalandjai I.)
Mesekönyv a 3-5 éves korosztálynak, megjelenik a Manó Könyvek gondozásában, Korsós Szabina illusztrációival, a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra (április 22-én, szombaton Budapesten, a Millenárisban dedikálom, a kiadó standjánál, 17:00 órától).

2017. ősz:

ANJOUK – IV. rész: SZENT GYÖRGY TESTVÉREI
Tudom, az idei évre ismét két Anjouk-regényt ígértem: egyet a júniusi Ünnepi Könyvhétre, egyet pedig őszre. Be kellett látnom azonban, hogy ez immár fizikai képtelenség, azaz csak akkor győzném a tempót, ha a negyedik részt elsietve összecsapnám. Márpedig felületesen, félszívvel megírt regényt tőlem ne várjatok! ;) Úgy döntöttem tehát, hogy a negyedik részt (ami egyben a második trilógia nyitó darabja is, tehát duplán fontos) inkább tisztességes idő- és energia-ráfordítással írom meg, ahogy az eddigi köteteket is, és a jövő félév elejére, szeptember-október környékére időzítjük a megjelenését az Athenaeum Kiadóval. Úgy tudom egyébként, hogy a borítójával és a fülszövegével már az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő Athenaeum-katalógusban találkozhattok, tehát jó hamar elhúzzuk az orrotok előtt a mézesmadzagot. Ami azonban a lényeg, hogy mivel idén csak ezt az egy új Anjouk-kötetet kapjátok, ezért cserébe a 2018-ra tervezett egy regény helyett fogtok kapni kettőt: azaz 2018-ban jön az V. és a VI. rész, azaz az Ötvenezer lándzsa és a Királyok éneke is!

A SÁRKÁNY, AKI NEM AKART TÜZET OKÁDNI (Sárkányfi kalandjai II.)
A Manó Könyvek az első rész fogadtatásától tette függővé a folytatás megjelenését, ami logikus, de elvileg nem kéne itt semmiféle problémának lennie. Az előzetes tervek szerint tehát, amennyiben A sárkány, aki nem akart aludni c. mesekönyv kedvező fogadtatásban részesül tavasszal, úgy ősszel már a kezetekben tarthatjátok a dacos kissárkányok legtutibb kézikönyvét, azaz A sárkány, aki nem akart tüzet okádni c. mesét is.

Kicsit más:

JÁTÉKOS FEJTÖRŐK SÁRKÁNYFIVAL ÉS BARÁTAIVAL
Ez nem könyv, hanem a fenti mesekönyvek alapján (illetve azok kiegészítéséül) készült foglalkoztató füzet, amely már meg is jelent a Manó Könyvek gondozásában, és ami IDE KATTINTVA megvásárolható. Nem egészen számít székirodalmi kiadványnak, hiszen nem én írtam, csupán az én mesehősöm és univerzuma köré lett felépítve, de így is nagyon büszke vagyok rá. A hátlapjára meg mégis csak én írtam az ajánló szöveget. :)

Köszönöm a megértéseteket, és remélem, minden idei és jövő évi székirodalmi kiadvánnyal maximálisan elégedettek lesztek!

Most pedig irány a "B10" könyvturné!

Szólj hozzá

regény mese ifjúsági kaland történelmi csillagok mesekönyv sárkány 2017 kalandregény székirodalom György Szent Eger Líra Könyvek Bíró Szabolcs Manó Kiadó Főnix Szabina Elveszett Athenaeum Anjouk székirodalmi Korsós Könyvműhely Sárkányfi tesvérei