2018. sze 12.

Sonkás-sajtos turmixolt omlett (recept)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Sonkás-sajtos turmixolt omlett (recept)

Jó ideje nem gondozom kellőképpen Az étekmester rovatot, most azonban kikísérleteztem egy saját omlett-receptet, amit mindenképpen szerettem volna megosztani veletek, olvasóimmal. Reggelire, vacsorára, vagy akár egy könnyebb ebéd gyanánt is megfelel, de sajnos csak akkor tudjátok kipróbálni, ha van turmix-gépetek, esetleg botmixeretek. Mutatom is, miről van szó, sok képpel illusztrálva.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 100 gramm vékonyra szeletelt sonka (mindegy, milyen)
  • 30 gramm ízletes krémsajt
  • 7-8 gramm tehénvaj a sütéshez

omlett_1.JPG

A tojást feltörjük, hozzányomjuk a sajtot, és mellédobjuk a sonkát is, lehetőleg kis négyzetekre vágva.

omlett_2.JPG

Ekkor következik ennek az omlett-receptnek a leglényegesebb része: a sajtot, a sonkát és a tojást addig kell turmixolni, míg egy teljesen homogén masszát nem kapunk.

omlett_3.JPG

Ha ez megvan, felolvasztjuk a vajat a serpenyőben, ráöntjük a masszát, és közepes-háromnegyedes lángon (nehogy odakozmáljon!), szép lassan elkezdjük sütni. Ne kevergessük, nem rántotta ez, legfeljebb mozgassuk meg időnként, és persze pukkasszuk ki, ha itt-ott túlságosan felpúposodik. Figyeljünk oda, hogy a végeredmény nagyjából egy kerek lepényre hasonlítson.

omlett_4.JPG

Ha már javarészt megsült, és csak a legfelső rétege folyékony, egy széles, lapos fakanállal fordítsuk meg, majd még nagyjából egy percig süssük (most már lehet nagy lángon is). Végül mehet a tányérba, onnan pedig a gyomorba!

omlett_5.JPG

Nekem jellemzően pont az az omlettem tört háromfelé az átfordítás során, amelyiket fényképezésre szántam, de sebaj, úgyis az íze a lényeg. Péksütemény szerintem nem fontos mellé, szervírozáskor inkább friss zöldségeket (pl. paradicsomot, uborkát, jégsalátát) ajánlok hozzá.

Sót nem tettem bele, a sonka és a sajt miatt nem kellett, de aki sósabban szereti az ételeket, annak is elég ehhez a mennyiséghez egy-két csipet. Ízlés szerint feldobható még borssal, fokhagymával, zöldfűszerekkel, lehet variálni. A lényeg az, hogy a tojás, a sonka és a sajt teljesen összeálljon, ez adja a különleges ízélményt.

Jó étvágyat kívánok! :)

omlett_6.JPG

Szólj hozzá

reggeli étel sajtos tojás könnyű recept vacsora sonka sajt omlett sonkás székirodalom Bíró Szabolcs