2018. nov 14.

Májas csirkeszoté (recept)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Májas csirkeszoté (recept)

A legutóbbi recepthez hasonlóan ezúttal is a csirkemell lesz az egyik fontos alapanyagunk, a végére mégis egy egészen más ízvilágba csöppenünk.

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 500 gramm csirkemáj
  • 800 gramm csirkemell
  • 100-150 gramm póréhagyma vagy vöröshagyma
  • 80 gramm zsírszalonna
  • só, köménymag, zöld fűszerek (pl. oregánó, bazsalikom, majoránna)

A szalonnát, a megpucolt hagymát, a csirkemellet és a májat is felkockázzuk. A zsírt teljesen kiolvasztjuk és kissé megpirítjuk egy nagyobb, lehetőleg magas falú serpenyőben vagy lábasban. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát (vagy a félkörökre szelt póréhagymát), meghintjük egy teáskanál sóval, és alacsony hőfokon pár perc alatt üvegesre pároljuk (vigyázzunk, hogy ne piruljon, hanem puhuljon!).

Amikor már jónak ítéljük, a csirkemellet a májjal együtt beleborítjuk, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk egy teáskanál köménymagot, majd zöld fűszerekkel ízesítjük. Mi szárított, szétmorzsolt bazsalikomot, oregánót és majoránnát használtunk, de ennél a pontnál tulajdonképpen bármilyen irányba elmehetünk: kerülhet bele fokhagyma, bors, curry vagy szójaszósz is, sőt akár apróra szeletelt almát is elkeverhetünk benne, ha az üdébb ízeket kedveljük.

Sütés közben folyamatosan kevergetjük, átforgatjuk, hogy mindenhol kellőképpen átsüljön. Az a jó, ha a húsok közben némi levet is eresztenek, tehát nem kell teljes lángon készíteni, elegendő a közepes hőfok. Onnantól számítva, hogy már minden a serpenyőben van, nagyjából 15-20 perc alatt elkészül az étel. Főtt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk, mellé savanyú uborkát vagy céklabefőttet ajánlunk.

dscn6351.JPG

Jó étvágyat kívánunk!

Szólj hozzá

konyha főzés recept hagyma gasztronómia máj hús póréhagyma sütés csirkemáj csirkemell szalonna zsírszalonna májas székirodalom Bíró Szabolcs csirkeszoté