2016. sze 05.

Székirodalmi hírkerék – 2016. szeptember

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2016. szeptember

A legutóbbi hónapot átugorva, a júliusi és az augusztusi történésekről egy kalap alatt számot adva jelentkezik ismét a Székirodalmi hírkerék! Lássuk tehát, mi minden történt az elmúlt két hónap során!

Tarol az Anjouk III. része, Az utolsó tartományúrig c. regényről eddig csak kedvező kritikák és recenziók érkeztek. Július és augusztus folyamán írt róla a Győri Szalon, a Gabó olvas blog, az ekultura.hu, a Hoppá könyvesblogja és a Hiranneth világa blog (a recenziók elolvasásához kattintsatok az egyes médiumok címeire!). A Molyon is csupa elégedett olvasói vélemény érkezett, ezeknek köszönhetően a könyv jelenleg 96%-os tetszésindexen áll az oldalon.

Az Anjouk első három része az országosan kétszázezer példányban megjelenő Regényújság augusztusi számának hasábjain is szerepelt. Az újság megjelenik (nem egyidőben) a Kisalföld napilap mellékleteként nyugaton, a Délmagyar napilap mellékleteként keleten, illetve az országosan elérhető Bors mellékleteként. A nem akármilyen gesztust ezúton is hálásan köszönöm Szilvási Krisztiánnak!

Egy írott és egy videós interjú is készült velem a nyáron. A szerdahelyi lovag c. interjút IDE KATTINTVA olvashatjátok el a dunaszerdahelyi.sk oldalán, a videóinterjút pedig alább tekinthetitek meg:

A 2016-os székirodalmi könyvturné utolsó nyári állomásai a következők voltak: július 9-én Visegrád, július 29-én Eger, július 30-án Mezőtúr, végül augusztus 6-án Dunaszerdahely. Ezekről alább nézhettek meg egy-egy videós összefoglalót:

Az idei tavaszi-nyári könyvturné egyébként a következőképpen számszerűsíthető: 2 ország, 10 település, 11 rendezvény, 199 látogató, 150 dedikált könyv. Szép számok ezek, amiket azonban a jövő évi jubileumi könyvturnéval szeretnénk megdönteni.

A nyár folyamán egyébként végig egyetlen nagy művön dolgoztam: elővettem, leporoltam és alaposan átírtam első történelmi nagyregényemet, az eredetileg négy évvel ezelőtt (és két kötetben) napvilágot látott Non nobis Dominét. Amikor nekiálltam a munkának, még azt hittem, két-három hét alatt végzek is a javításokkal. Aztán tulajdonképpen az egész nyaram ráment a dologra, mivel szinte mondatról mondatra javítottam ki, több helyen pedig újraírtam ezt a személyes mérföldkőnek számító művemet. Most valóban úgy érzem, kihoztam belőle, amit lehetett, és ha az eredeti kiadás volt a csupasz gránittömb, akkor ez a mostani lesz az igazi szobor.

A Non nobis Domine átdolgozott, egykötetes kiadása 2016 novemberében jelenik meg az Athenaeum Kiadónál, a borító alapjául pedig Werner Burgstaller elképesztően hangulatos fényképe szolgál. Tessék, itt alább lehet megcsodálni:

12801385_604169679739683_1097455913146115636_n.jpg

És hogy mi várható a székirodalom háza táján szeptemberben?

Most leginkább egy csöndesebb munkafolyamat következik. Mivel véget ért a könyvturnés szezon, az október 8-án megrendezésre kerülő Az Olvasás Éjszakáján kívül egyelőre nincs más beírva az eseménynaptáramba. Szerkesztőmmel, Peiker Évivel és korrektorommal, Zsenyával még tökéletesítjük a Non nobis Domine végső változatát, hogy aztán méltán lehessünk büszkék erre a hatalmas munkára.

Közben az idei vlog-epizódokból egy alternatív vágással elkészül az Akadályzabálók c. székirodalmi road movie, amit majd valamikor az ősz folyamán levetítünk Budapesten, ezt követően pedig feltöltöm a filmet a YouTube-csatornámra, hogy bárki, akit érdekel, ingyen és szabadon, bármikor megnézhesse.

Mivel jövőre, a jubileumi székirodalmi évre több meglepetés-megjelenést is tartogatok nektek, ezért ideje ezeknek nagyon szigorúan nekiülnöm. A szeptembert elsősorban az Elveszett csillagok c. ifjúsági kalandregényem írásának szentelem, mely egy Egerben játszódó történet lesz, és Gárdonyi Géza munkássága is fontos szerepet játszik benne. Közben persze nem feledkezem meg az Anjouk IV. részéről sem, ami a Szent György testvérei címet viseli majd, és amit október folyamán kezdek el írni.

Szeptemberben a sok írói munka mellett egy költözésen is túl kell esnem a családdal, ugyanis valóra vált egy régi álmunk, a városi kis lakásunkból kiköltözünk a Felvidék legszebb falujába, egy saját családi házba. Izgatottan várom a dolgot, főleg, hogy életemben először külön dolgozószobám lesz, ahol még nagyobb intenzitással tudok majd az írói teendőkre összpontosítani.

A Székirodalmi hírkerék legközelebb 2016 októberében jelentkezik.

Aki szeretne feliratkozni, csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre, a tárgy mezőbe pedig írja be azt, hogy "Hírkerék feliratkozás". A feliratkozók ezután minden hónapban e-mailben is megkapják a Székirodalmi hírkerék aktuális összeállítását, címüket pedig természetesen nem szolgáltatom ki harmadik félnek.

Szólj hozzá

kritika interjú könyv vlog hírlevél recenzió videoblog turné nobis székirodalom Eger Visegrád Bíró Szabolcs Kiadó Mezőtúr Dunaszerdahely könyvturné Athenaeum Non Domine Anjouk székirodalmi hírkerék