2018. feb 13.

Mi az a Királyok és Keresztek?

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Mi az a Királyok és Keresztek?

2017-ben, elsősorban a Szeretjük a történelmi regényeket Facebook-csoport egyes megosztásainak köszönhetően tűnt fel nekem, hogy készül valami, amit az alkotók Királyok és Keresztek címen harangoztak be. Bevallom, mivel számomra rendkívül kimerítő és mozgalmas volt a 2017-es év, eleinte nem is szenteltem neki túl sok figyelmet, tulajdonképpen azt se nagyon tudtam, mi lesz ez, de idővel egyszerűen nem lehetett elmenni mellette: rendkívül hangulatos képeket, infómorzsákat osztottak meg róla többek között a fent említett csoportban is, méghozzá folyamatosan, szép arányosan csepegtetve. Először a közzétett képek minősége és hangulata, majd a projekt hivatalos oldala és weboldala győzött meg róla, hogy ez valami olyasmi lesz, amire érdemes komolyabban is odafigyelni. Aztán, ahogy közeledett az év vége, egyszer csak megjelent, és tarolt. És hogy mi is tulajdonképpen a Királyok és Keresztek? Egy magyar történelmi képregény a XI. század elejéről, gyönyörű keménytáblás borítóval, minőségi, színes belívvel, nem kevesebb, mint 100 oldalon. Nézzünk bele kicsit alaposabban!

kiralyok-es-keresztek-fejlec.jpg

Rögtön ki is javítom magam: a Királyok és Keresztek egy teljes leendő sorozat címe, ennek első kötete, a Voluntas Tua jelent meg eddig, melyet afféle előfutárnak is tekinthetünk. A történetet tekintve ugyanis egyelőre inkább afféle felvezetést kaptunk: az alkotók megteremtették a sorozat világát, veretes hangulatát, behatárolták az adott történelmi korszakot, elkezdték felépíteni a szereplőket, és a vérrel sem spóroltak, hiszen egy kisebb éjszakai csetepatét követően egy igazán kedvemre való csatajelenetben csúcsosodik ki a Voluntas Tua. A cselekmény azonban ebben a kötetben még éppen csak beindul, úgy is mondhatnánk, tesz egy komoly ígéretet az olvasónak, és úgy ér véget, hogy legszívesebben azonnal kezünkbe vennénk a folytatást.

k_es_k.jpg

Ami számomra a legnagyobb meglepetést okozta, az nem más, mint hogy a Királyok és Keresztek nem egy professzionális könyvkiadó termékeként látott napvilágot. Németh Levente képregényrajzoló, a projekt ötletgazdája és művészeti vezetője gyűjtött maga köré egy lelkes kis csapatot (Mészáros János írót és Kisteleki Dóra illusztrátort, festőt), és tulajdonképpen alulról építkezve, fáradhatatlan erővel, a saját cégén keresztül hozta létre ezt a csodát. Mert igen, minden kisebb-nagyobb hibája (pl. a korabeli magyar viseletek ábrázolása) és elsőre soványnak tűnő története ellenére is csodálatosnak tartom a végeredményt: ilyen minőségű és kidolgozottságú történelmi képregény ugyanis (tudtommal) még nem jelent meg magyar alkotók tollából. Bizonyos lapjain szinte olyan élményt nyújt, mintha egy óriási költségvetésű történelmi játékfilmet néznénk, gondolok itt például a besenyő Tonuzoba halálára rögtön a kötet elején. Lenyűgöző!

nemethlevente-20171006-a1d96fbf6310103db8e0c9018e12e4d0.jpg

Az alkotók egyébként nem pusztán egy képregényt bocsátottak útjára a Királyok és Keresztek első részével: mobilos applikációt fejlesztettek a kötet mellé, asztali társasjáték is készült, hamarosan a regényváltozat is megjelenik, és a sikeres Indiegogo-kampánynak köszönhetően jön az angol nyelvű Kings and Crosses, amely már megjárta Los Angelesben a Comic Cont. Már most elképesztő munka van tehát az alkotók mögött, és reméljük, nem itt ér véget ez a sikertörténet.

nemethlevente-20171006-27e4c68d3865b73f3c65bfdae516809d.jpg

Minden kedves olvasómnak ajánlom tehát a Királyok és Keresztek első kötetét, melynek végezetül álljon itt a tartalmi összefoglalója:

"Az Úr 1030. esztendeje, valahol a Mosoni-lápon, a Magyar Királyság területén.
A dicső Német-római Birodalom fényes páncélú lovagjai végleg beleragadtak az ingoványba. Talán mégsem kellett volna felrúgni a harminc éve tartó békét a magyarokkal néhány koszos, határmenti faluért. De azt már a dicső II. Konrád császár mégsem hagyhatta szó nélkül, hogy István magyar király bejelentette igényét a Bajor Hercegség trónjára, felesége, Bajor Gizella jogán. A legnagyobb európai uralkodó seregeivel betört a Magyar Királyságba, hogy behódoltassa elszemtelenedett szomszédját. De a háború nem alakult a németek tervei szerint.
A Királyok és Keresztek és keresztek egy történelmi tényeken alapuló, kalandos, izgalmas történetet mesél el színpompás képekben és egyedi módon archaizáló, de a mai ember számára is olvasható szöveggel.
A gyönyörű kidolgozású, látványos csatajelenetekről olyan történelmi személyiségek elevenednek meg, mint Imre herceg, a magyar trónörökös varég testőrsége élén, Pietro di Orseolo, a száműzött olasz nemes velencei lovagjaival és Tonuzoba, a nyakas besenyő törzsfő.
A kiadványhoz ingyenes mobil-applikáció is tartozik, melyből számtalan további érdekesség is megismerhető a magyar könnyűlovasságról, a német lovagokról, a szereplőkről és a helyszínekről."

A Királyok és Keresztek alkotóival hamarosan interjút olvashattok a Székirodalmi akadályzabáló blogon!

Szólj hozzá

magyar képregény és középkor keresztek János Mészáros Dóra Németh Levente Királyok Királyok és keresztek Voluntas Tua Kisteleki