2018. aug 21.

Miloš Urban: Héttemplom (könyvajánló)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Miloš Urban: Héttemplom (könyvajánló)

Miloš Urban a kortárs cseh irodalom egyik különleges figurája. Könyveinek témájául minden alkalommal valami jellegzetesen cseh dolgot választ, legnagyobb részt pedig prágai helyszínekkel operál. Továbbá cseppet sem áll távol tőle a gótika, a történelem, az építészet, vagy épp a morbiditásba hajló gyilkossági ügyek ecsetelése…

Héttemplom című regényét nem másnak, mint Prágának, az Arany Városnak szentelte – méghozzá teljes egészében. A történet (látszólagos) főszereplője K., a bukott rendőr és jobb sorsra érdemes hobbitörténész, aki egy napon a kedvenc prágai temploma körül sétálva meghallja, hogy a harangot félreverik. A toronyba felmászva egy szörnyen megkínzott férfira talál, akit bokájánál áthurkolva kötöttek fel: ő veri félre a harangot. Hamarosan újabb dermesztően furcsa halálesetek ütik fel fejüket a városban, és így vagy úgy, de mindnek köze van valamelyik gótikus épülethez.

hettemplom.jpg

Miközben fokozatosan megismerkedünk K. múltjával és érdekes „fogyatékosságával”, további különös alakok bukkannak fel a lapokon: Gmünd, a termetes nemes, akinek szívügye a régi Prága és az átépített templomok visszaállítása eredeti formájukra; Gmünd torz (és valószínűleg bolond) segítőtársa; a rendőrfőnök, akinek időnként sűrű, fekete lé csurog a füléből…

Sajátosan gótikus hangulatú és egyszerre abszurd, szatirikus regény a Héttemplom. Miközben egy rendkívüli sorozatgyilkosságról, a prágai középkorról és az árnyalt, kétes megítélhetőségű szereplőkről mesél, valójában arról szól, hogy a város, ez a turistacsalogató ékszerdoboz haldoklik. Cikkem elején már említettem, hogy látszólag K. a főhős – valójában viszont Prága a regény igazi főszereplője, hiszen róla, múltjáról, jelenéről, jövőjéről és sajátos agonizálásáról szól a történet.

Miloš Urban könyve zseniálisan és aprólékosan kidolgozott mű, egyetlen hibája, hogy rétegregény. Aki ugyanis nem tud elveszni a prágai utcák és épületek közt, illetve akit hidegen hagy a középkor és a történelem úgy általában, annak jó eséllyel szenvedést okoz majd Urban műve. Ha valaki a bűnügyi szál miatt fogná kezébe a Héttemplomot, előre szólok: ne tegye! Krimiként csalódást okoz – szépirodalmi műként rendhagyó.

(Ulpius-ház, 2004)

A cikk megjelent a Csallóköz regionális hetilap 2018. évi 33-34. dupla számában.

Szólj hozzá

ajánló kritika könyv regény irodalom cseh recenzió szépirodalom Urban Prága Milos Miloš Héttemplom