2018. dec 09.

Székirodalmi hírkerék – 2018/IV. (tél)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2018/IV. (tél)

A Székirodalmi hírkerék idei utolsó összeállításához szerencsére bőven volt miből dolgozni, akadt anyag gazdagon: könyvmegjelenés, interjú, videó – mindenféle jóból kijutott az év utolsó negyedére. 

eredmenyek_2018.jpg

Ahogy arról már korábban is beszámoltam, szeptemberben Benyák Zoltán barátommal és kollégámmal megkezdtük őszi mini könyvturnénkat, az összesen öt állomást érintő (és hat eseményt számláló) Őszi gördülést. Ezúttal kissé rendhagyó is volt a körút, hiszen szokásunkkal ellentétben elsősorban nem magyarországi, hanem felvidéki, azon belül is csallóközi helyszínekre látogattunk el: Bősre, Somorjára, Dunaszerdahelyre és Felsővámosra. A sort mindössze egyetlen magyarországi rendezvény, a XVIII. Győri Könyvszalon tarkította, amire idén is öröm volt ellátogatni. A körútról természetesen több vlog-epizód is készült, például az eggyel korábbi hírkerékben már bemutatott bősi, majd a somorjai és dunaszerdahelyi, illetve a győri és felsővámosi utunkat rögzítő rész, amit alább is megnézhettek:

A Győri Könyvszalonon régi kedves barátunk, Szilvási Krisztián volt a moderátorunk, akinek pár héttel az esemény előtt remek ötlete támadt: készített velünk egy interjút a Győri Szalon hasábjaira, ahol nem önmagunkról, hanem egymásról kellett nyilatkoznunk – Zolinak rólam, nekem pedig Zoliról. Azt hiszem, abszolút rendhagyó anyag született ebből, amit érdemes elolvasnotok: IDE KATTINTVA találjátok.

53_gyor.JPG

Az év végére két új megjelenés hírével is szolgálhatok nektek: novemberben megjelent az Elveszett csillagok keménytáblás és elektronikus kiadása, december első napjaiban pedig egy különleges, igazán exkluzív kiadvány, Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre, melyben egy kisprózával, az 1347 című írásommal én is szerepet kaptam. Rendkívül megtisztelő volt számomra a felkérés, a kétoldalas mininovella (vagy történelmi egyperces) megírását pedig izgalmas feladatként éltem meg. A korlátozott példányszámban megjelent, szemkápráztatóan szép kivitelezésű könyvet elsősorban online értékesítik, így érdemes INNEN, a Líra webshopjából megvásárolni, ahol eleve adnak rá 20% kedvezményt.

megjelent_2018_2.jpg

Egy eredetileg több hónappal korábban készült beszélgetés is megjelent novemberben: Kozelka Zsolt történelmi tematikájú csatornája, a Historikon egy ideig szünetelt, de végül feltámadott hamvaiból, így mindenféle extra őrültségekkel tarkítva ti is meghallgathatjátok (és megnézhetitek) a még júniusban, a 89. Ünnepi Könyvhéten rögzített interjúnkat, melyben az akkor frissen megjelent Ötvenezer lándzsa című Anjouk-regényről beszélek.

Azóta egyébként írom a Királyok énekét, amit már szeptemberben elkezdtem, de aztán októberben és novemberben kénytelen voltam kicsit lassítani, illetve leállni a munkával az őszi turné és a végül sajnos rettentő gyenge érdeklődésre számot tartó Karácsonyi mini könyvfesztivál szervezése miatt. Most azonban vége a szervezésnek, vége a járkálásnak, én pedig az ünnepi időszakban is frissen, újult erővel vetem bele magam ismét az Anjouk korába. Ha minden a tervek szerint alakul, a Királyok éneke a 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg, természetesen az Athenaeum Kiadó gondozásában.

korna.jpg

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

hírek könyv magyar regény történelem irodalom tél próza történelmi turné hírcsokor 2018 székirodalom Magyarország Győr Felvidék Bíró Szabolcs Somorja Dunaszerdahely könyvturné Bős Anjouk székirodalmi Elveszett csillagok hírkerék Felsővámos