2018. dec 13.

Megjelent az Athenaeum nagy képes kalendáriuma!

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Megjelent az Athenaeum nagy képes kalendáriuma!

Steampunk kalendárium, ami bő száz évvel korábbról meríti a muníciót, de jövőbeli nyomdatechnológiával készült. Irodalmi antológia, határidőnapló, könyvkatalógus, praktikus kisokos, és olyan gyönyörű kiadvány, amit bármelyik bibliofil szívesen látna a polcán. Ez mind Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma a 2019-es évre, és még ennél is jóval több. Igazi értéktárgy.

42225079_10214534210047580_3861581864355495936_n.jpg

A kalendárium ötletének megszületéséről így írt Facebook-oldalán a kiadó igazgatója, Szabó Tibor Benjámin:

"Néhány hónappal ezelőtt Dani fiam nagyszüleitől, dr. Szüle Olgától és dr. Pocsay Gábortól kaptam egy 110 éves kiadványt. Rendezték a családi könyvtárat, ezt már nem akarták rakosgatni, "Az Athenaeum nagy képes naptára a 1908-as évre". Kalendárium inkább, van benne mindenféle hasznosság, némi olvasnivaló meg egy rakás (ma már) vicces reklám. 2 korona 60 fillér. Valameddig vándorolt az évkönyv a kiadón belül (gyűjtjük, szeretjük az Athenaeumhoz kötődő régiségeket, a kollégák is szokták olvasgatni, nézegetni a muzeális doksikat), aztán egyszer csak kitaláltuk, hogy ez kell nekünk.
Emich Gusztáv 1859-ben indította útjára az akkor még magáról elnevezett kiadványsorozatot, ami aztán évtizedekig a polgárság hű társa volt (1870-től "Az Athenaeum nagy képes naptára" címmel).
Máramarosi Lilivel ketten szedjük hozzá össze az információs anyagokat (október közepéig), maga a kalendárium november 30-án jelenik meg.
(...)
És kitaláltunk hozzá egy speckó kereskedelmi modellt. Rajta hagytuk a borítón az eredeti árat is: 2 korona 60 fillér. A könyvesboltokban 5999 Ft lesz az ára, de aki behoz a kiadóba monarchiabeli (1908-ban forgalomban volt) pénzben két korona hatvan fillért (figyelem, csak pontos összeget fogadunk el!), az megkapja a kalendáriumot a régi athenaeumos áron."

Az azóta már megjelent, igazán különleges kiadványt pedig így mutatta be a mindennapkonyv.hu videójában:

A kalendárium hivatalos ismertetője alább olvasható:

"Az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltosból lett nyomdász és könyvkiadó 1859-ben "Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára" címmel életre hívott egy olyan kalendáriumot, amely, azon túl, hogy tényleges határidőnaplóként is használható volt, a kor írástudói számára legfontosabb információkat gyűjtötte össze. Például benne volt a teljes tiszti kar névvel-címmel, minden közhivatal elérhetősége, meg sok olyan dolog, amit ma már nem is értünk. Később ez az évkönyv Az Athenaeum Nagy Képes Naptára címet kapta, és az olvasó polgárság egyik leggyakrabban használt kiadványává vált évtizedekre. Hamisítatlan XIX. századi koncepcióról van szó, ez a kalendárium-forma egy lassabb, élhetőbb, emberibb világ tárgyi bizonyítéka.
Mi pedig, az Athenaeumnál úgy döntöttünk, hogy 2019-re felélesztjük a magyar írott kultúra legnagyobb hagyományú kalendárium-termékét. Ez a kiadványsorozat 160. évfolyama, egy különleges anyagokból készült, egészen egyedi nyomdatechnológiai eljárásokkal létrehozott "vadonatúj régiség".
A színes nyomású kiadvány steampunk arculatát Földi Andi tervezte, az olvasnivalókat olyan kiválóságok jegyzik, mint Bíró Szabolcs, Matthew Daintrey-Hall, Görög Ibolya, Háy János, Horváth Gergely, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Nyáry Krisztián és Szurovecz Kitti. A bevezető olvasmányt Vámos Miklós írta.
Ajánlás: Az megvan, hogy a tárgyalásokon milyen jó kapaszkodni valamibe (mármint, konkrétan fogni - mert jólesik, megnyugtat)? És az, hogy mennyivel kellemesebb manuálisan jegyzetelni a megbeszéléseken a legfontosabb mondatokat, mint gépbe pötyögtetni? És az, hogy biztonságérzetet ad az üzleti helyzetekben, ha minőségi, szép eszközöket használunk? Persze, nem múlik ezen semmi, nem ezen múlik - valami hatása mégis van. Nem a másikra, hanem ránk."

Ha megtetszett nektek a kötet, INNEN TUDJÁTOK a legjobb áron, 20%-os kedvezménnyel megrendelni.
Ja, és IDE KATTINTVA még bele is lapozhattok!

Szólj hozzá

magyar irodalom nagy képes próza megjelent antológia megjelenés kalendárium 2019 Szabó Tibor Benjámin Athenaeum kalendáriuma Az Athenaeum nagy képes kalendáriuma