2019. nov 05.

Négy könyvsorozat azoknak, akik szerették a Trónok harcát

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Négy könyvsorozat azoknak, akik szerették a Trónok harcát

Véget ért a tévében a nagysikerű Trónok harca, George R. R. Martin viszont továbbra is adós az HBO által adaptált regényfolyama, A tűz és jég dala – elvileg – utolsó két kötetével. Akik egyfajta űrt éreznek emiatt, és szeretnének valami hasonlót olvasni, azoknak négy könyvsorozatot ajánlunk a figyelmébe: két fantasyt és két történelmi szériát.

4_konyv.jpg

Mark Lawrence regénye, a Tövisek Hercege rövid idő alatt vált kultikus művé, és indította útjára A Széthullott Birodalom trilógiát. A sorozat főszereplőjével nem bánik kesztyűs kézzel a sort: kilencévesen végignézi, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére. Tizenöt évesen király akar lenni… És ez még csak a kezdet. De bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget? Jorg Ancrath története minden idők egyik legikonikusabb fantasyjévé vált, Mark Lawrence pedig a zsáner legkiemelkedőbb szerzői között találta magát. Díjesővel jutalmazták, sikere világszerte lenyűgöző. A trilógia ma már egyetlen vaskos, gyűjteményes kötetben is beszerezhető, de az író nem állt meg ennyinél: megírta A vörös királynő háborúja című sorozatát is, amely kapcsolódik az általa megteremtett világhoz, illetve az Úti testvérek című elbeszéléskötetet. Így jött létre A Széthullott Birodalom univerzum, melynek köteteit bátran ajánljuk minden olvasónak.

mark_lawrence.jpg

Joe Abercrombie neve szintén ismerősen cseng világszerte a fantasy-rajongók számára. A Szilánkos-tenger trilógia egy elképzelt, az óészaki harcosokéhoz hasonló világban játszódik. A Half a King – Az uralkodó című nyitó kötet főszereplője Yarvi, a „félember”, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, és aki egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét. De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé. A sorozatot maga George R. R. Martin is ajánlja, a következő szavakkal: „Gyors, sodró történet tele árulással és bosszúval. Már az első oldalon magával ragadott, és nem is eresztett többé.”

half_a_king_01.jpg

Maurice Druon regénysorozata, az Elátkozott királyok ma már valódi 20. századi klasszikusnak számít. Az összesen hét kötetre rúgó regényfolyam a XIV. századi Franciaország viselt dolgait meséli el, az utolsó templomos nagymester kínzásától és elégetésétől, illetve Szép Fülöp, a Vaskirály történetétől egészen II. János, az Országvesztő uralkodásáig. Ármány, cselszövés, tragédiák sorozata, a százéves háború kitörése – van itt minden, ami izgalmassá tehet egy történelmi regénysorozatot. Aligha meglepő, hogy George R. R. Martin az Elátkozott királyok kapcsán is elismerően nyilatkozott: „Higgyenek nekem, az én viszálykodó dinasztiáim nem vehetik fel a versenyt a valóságos királyi házak szövevényével. Akár a történelem, akár a fantasy rajongója, Druon regényfolyama a székhez kötözi majd: ez az igazi Trónok harca.”

a_vaskiraly.jpg

Bán Mór Hunyadi című, epikus terjedelmű regénysorozata 2008 óta valóságos lavinát indított el: oroszlánrésze volt abban, hogy manapság a magyar történelmi regény műfaja reneszánszát éli, s így az sem meglepő, hogy szinte utolérhetetlen eladási számokat produkál. Mindez azonban nem lenne így, ha a Hunyadi-sorozat nem lenne valóban lenyűgöző, erős mű – ha nem olyan regények láncolatából állna, amelyek egyenként is akkorát ütnek, mint egy légkalapács. A sorozatnak már a keletkezése is regényes: a szerző tízéves rákészülés után vágott bele, és először még csak Corvin János életét szerette volna megírni. Időközben rájött, hogy sokkal érthetőbb lesz, ha két generációval korábban kezdi, és a teljes családtörténetet elmeséli. Úgy gondolta, rászán egy trilógiát Hunyadi Jánosra, majd jöhet Mátyás király, végül Corvin János. Ehhez képest idén jelent meg a sorozat tizedik része, és még a nándorfehérvári csatáig sem jutottunk el. Bán Mór jelenleg úgy véli, tizenkét kötetben tudja lezárni a nagy törökverő történetét, utána pedig azonnal belevág egy Mátyás királyról szóló, hasonló terjedelmű sorozat megírásába. Habár George R. R. Martin a Hunyadihoz még nem írt ajánlást, jelen sorok szerzője az első három kötetet felváltva olvasta A tűz és jég dala első három kötetével – és bizony, a Hunyadi időnként letaglózóbb élményt nyújtott.

hunyadi_01.jpg

Megjelent a Csallóköz hetilap 2019. évi 44. számában.

Szólj hozzá

sorozat olvasás könyv regény irodalom fantasy könyvajánló történelmi Martin George Trónok harca Hunyadi Mark Lawrence George R. R. Martin Bán Mór Joe Abercrombie A tűz és jég dala Half a King A széthullott birodalom Maurice Druon Elátkozott királyok