2020. aug 29.

Székirodalmi hírkerék – 2020/III. (nyár)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2020/III. (nyár)

2020 – az év, amikor bármi megtörténhet. A tavaszi és nyári székirodalmi könyvturné elmaradt, lett viszont székirodalmi Instagram-oldal (ITT lehet követni). Az olvasókkal való személyes találkozások nem valósultak meg, készítettünk azonban közösségi interjút. Az Anjouk VII. részére még egy évet várni kell, lett azonban Lázár evangéliuma, és ingyenes e-könyv készült további négy kiadványból. Nézzük, mi minden történt még a Székirodalmi hírkerék legutóbbi összeállítása óta!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

Tovább menetelnek a középkori élőholtak! A Lázár evangéliuma remek sajtóvisszhangnak örvendhetett már tavasszal is, azóta pedig szerepelt a Pergamenre hányt szavak csatornán, írt róla a Roboraptor, a Smoking Barrels, a Könyveskuckó, a Dionysos Rising, az Ariadne olvasmányai blog, az Alfahír, és még Benyák Zoltán kolléga is a saját blogján

reklamcucc_1.jpg

Interjúkban sem volt hiány az elmúlt három hónapban. Kiss Lászlóval beszélgettünk egy jót a Mandineren, Hover Zsolt kérdéseire válaszoltam a kolozsvári Szabadság hasábjain, Szurovecz Kittinek köszönhetően pedig még a Meglepetés magazin is közölt rólam egy csaknem kétoldalas riportot.

100923530_675624096604252_7820829966467072000_n.jpg

Természetesen az Anjouk háza táján sem állt le az élet, sőt! A Csakegypercre irodalmi blog mostanában kezdte felfedezni a regénysorozatot, és nemrég közölt rendkívül hízelgő recenziót az első, majd a második részről is. A sorozat Non nobis Domine című előzményregényének a nyár folyamán megjelent a harmadik kiadása (legalábbis ebben a formában harmadik, a régi kiadásokat is beleszámítva már az ötödik), és az Athenaeum Kiadóval karöltve nagy erőkkel, alapos odafigyeléssel előkészítettük az Anjouk további részeinek új kiadásait is, melyek szeptember végén érkeznek a nyomdából. Ezeket bátran nevezhetjük felújított kiadásoknak is: míg a Királyok éneke második kiadása csupán belsőleg változik némileg (egy egyoldalas hibajegyzék elég volt hozzá, hogy felvarrjuk a ráncait), addig a Lángmarta dél harmadik kiadása kívülről is felfrissül. Az aranykezű Bodnár Balázs azért készített új grafikát a regényhez, hogy a könyv jobban illeszkedjen a negyedik rész óta jellemző grafikus vonalhoz. A jövőben a sorozat első és harmadik része is megjelenik majd hasonlóképpen felfrissítve, egyelőre ez az első fecske, és már most előrendelhető a Líra webshopjából, szokás szerint 20%-os kedvezménnyel.

anjouk_ii_3d.jpg

Augusztusban nekiláttunk egy őszi mini-könyvturné megszervezésének, de egyelőre sajnos nem lehet tudni, ennek mi lesz a sorsa. A négyállomásos turné egy felvidéki és három magyarországi rendezvénnyel zajlott volna, ám közben Magyarország lezárta a határait, én pedig csak pislogok innen a Csallóköz szívéből. Azt semmiképp sem szeretném, ha idén egyáltalán nem lennének székirodalmi rendezvények (a Lázár evangéliumát például még nem is mutattuk be élőben, személyesen), így most még keresem a lehetőségeket: érzésem szerint vagy az lesz, hogy valamiképpen mégis eljutok az októberi magyarországi akciókra (ennek egyelőre csekély az esélye), vagy a szeptemberi révkomáromi előadást követően még két-három eseményt szervezek én magam itt Felvidéken, a Csallóköz vonzáskörzetében. Egy biztos: legalább három író-olvasó találkozót, dedikálást szeretnék abszolválni idén. Hogy ezek híréről ne maradjatok le, figyeljétek a www.biroszabolcs.eu eseménynaptárát, illetve kövessétek aktívan a székirodalmi Facebook-oldalt!

szabidedikalas.jpg

Ősszel rendkívül termékeny időszak vár rám. Az valószínűleg senkinek sem különösebb újság, hogy regényíróként az Anjouk hetedik részén, A birodalom ura című történelmi regényemen fogok dolgozni. Ugyanakkor tavasz óta folyik az Elveszett csillagok filmadaptációjának előkészítése, melynek forgatókönyvéért szintén én vagyok felelős, a rendezővel, Nyitrai Mártonnal közösen. Az NFI, azaz a Nemzeti Filmintézet augusztusban kedvező elbírálásban részesítette a filmtervet, ősszel tehát a forgatókönyv első draftján is nagy erőkkel fogunk dolgozni. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, hamarosan egy izgalmas képregény készítéséből is kivehetem a részemet. Hogy ez mi is lesz pontosan, az egyelőre teljes titok: csupán annyit árulok el belőle, hogy a nagy egész egy kis része függ majd tőlem, és hogy egyedi, magas színvonalú alkotás lesz a végeredmény.

18516383_1469251926447244_1218912996_n.jpg

A végére már csak annyit, hogy ne feledjétek, továbbra is letölthetitek a Lázár evangéliumához tartozó, otthon kinyomtatható könyvjelzőt, az Ezüst Pallos oldalán pedig támogathatjátok a székirodalmat és az Anjouk-sorozatot pólók, bögrék, hűtőmágnesek vásárlásával – akár magatoknak, akár szeretteiteknek, hiszen ezek valóban mind igényes kivitelezésű, minőségi termékek.

ossz.jpg

Hogy pedig ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren vagy Instagramon.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

film olvasás magyar regény történelem előadás irodalom póló szerző bögre hűtőmágnes középkor író történelmi dedikálás 2020 turné székirodalom Bíró Szabolcs Non nobis Domine könyvturné író-olvasó találkozó Anjouk székirodalmi Elveszett csillagok Lázár evangéliuma