2021. sze 22.

Bíró Szabolcs: A jövendőmondó (kispróza)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Bíró Szabolcs: A jövendőmondó (kispróza)

Bíró Szabolcs:
A JÖVENDŐMONDÓ 

(FIGYELEM! Csak felnőtt olvasóknak!)

Egy elfüggönyözött, sötét házban élt egy külvárosi utcában. Tökéletes lakhely volt ez számára. Az állandó csend, a félhomály és a magány lehetővé tették, hogy kiürítse gondolatait, és agyából kinyúló, láthatatlan csápjaival turkáljon a jövő történései közt.
Sokan úgy gondolják, a jövendöléshez kártyára, üveggömbre vagy valami hasonló bazári segédeszközre van szükség, de minimum cigánynak kell hozzá születni – ő tudta, hogy mindez csak a cirkusz része, hazug marhaság. Neki csak csend és sötétség kellett, hogy senki és semmi, még egy eltévedő, kósza fénysugár se zavarhassa meg a gyakorlását. Családalapításról nála szó sem lehetett, elvégre egy asszony vagy egy gyerek zsivaja olyan zavart kelthetne a gondolataiban, ami beláthatatlan következményekkel járhatna.
A szőnyeg mértani közepén ült, törökülésben, körülötte illatos gyertyák és füstölők. Lélegzetét lelassította, testét ellazította, hogy a rítus a lehető legtökéletesebben mehessen végbe.
Órák múltán megtörtént a csoda: látott! Látta a jövőt, és cselekednie kellett. Csak amikor felállt, akkor vette észre, hogy a hosszú transzállapot alatt maga alá vizelt, ám ez most nem tudta érdekelni. A küldetése sokkal fontosabbnak bizonyult.
Azonnal autóba szállt, és elhajtott a szomszédos városba. Az érzékei mutatták az utat. Sietett, nehogy elkéssen. Meg sem lepődött, amikor feltűnt előtte a ház, amit a nappalijában ülve látott. Lefékezett, kiugrott a kocsiból, becsöngetett. Egy középkorú nő nyitott ajtót. Némi kérdezősködés után megtudta, hogy egyedül van otthon – ezek szerint az álom igaz volt!
Tudta, ha elmondaná az igazat, a nő bolondnak nézné, és nem engedné be a házába. Éppen ezért azt hazudta, hogy leesett a vércukorszintje, rosszul van, és ha nem kap azonnal nagy adag cukrot, sokkos állapotba kerül, sőt ki tudja, akár meg is halhat. A nő erre riadtan, de annál készségesebben tárta ki az ajtót és vezette be a jövendőmondót a házba. Ugyan ki ne segítene egy életveszélybe került szerencsétlennek? Leültette a konyhában, majd besietett a spájzba cukorért.
A férfi akkor pillantotta meg a húsvágó bárdot az asztalon. Úristen, gondolta, hát minden passzol!
Amikor a nő visszajött, ő már anyaszült meztelenül állt a konyha közepén, kezében a bárddal. Nagyon gyorsan történt: egyetlen sikoly sem hangzott el, ő már le is sújtott, pontosan a nő koponyájának közepére. A bárd tökéletes fegyver volt, gond nélkül repesztette ketté az asszony fejét, mintha az csak görögdinnye vagy halloweeni tök volna.
Amikor a test már mozdulatlanul feküdt a hideg, csempézett padlón, a látó megfordította a szerszámot (másik oldalán húsklopfoló kapott helyet), és addig ütötte a nő koponyáját, amíg az felismerhetetlen, szilánkos masszává nem vált.
Megmosdott, felöltözött, és fütyörészve, nyugodt tempóban vezetett hazáig. Sokadszor bizonyosodott meg arról, hogy a jövő előre meg van írva, és azt már senki sem változtathatja meg. Rendkívüli büszkeség töltötte el, és boldogságában elsírta magát.

(Kisudvarnok, 2008)

dds01n6-21be0fa6-45e2-4e5b-902e-30cfe7354ecf.png

Szólj hozzá

novella próza kispróza Bíró Szabolcs A jövendőmondó