2022. dec 05.

8 érdekesség a 8 éves Ragnarökről

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
8 érdekesség a 8 éves Ragnarökről

2022 tavaszán lett nyolcéves a Ragnarök című regényem, amit az Athenaeum Kiadó újraszerkesztve, új borítóval ellátva adott ki a 93. Ünnepi Könyvhétre. Ebből az apropóból lássunk nyolc érdekességet a regénnyel kapcsolatban!

ragnarok_promokep.jpg

1. Egy dallam hívta elő az ötletet
Az egész azzal kezdődött, hogy amikor négy és negyed év után befejeztem a Non nobis Domine (első verziójának) írását, már tudtam, hogy bele akarok vágni az Anjouk-sorozatba, de előtte szerettem volna írni valami egészen vadat: olyasmit, amivel kiereszthetem a fáradt gőzt, és amivel tényleg meg sem próbálok beleférni semmilyen konkrét műfaji keretbe – azaz olyasmit, amivel írás közben magamat is szórakoztatom. Még nem tudtam, mi lehetne az, de aztán a YouTube-on szembejött velem a Two Steps From Hell Hypnotica című szerzeménye. Az ötlet egy csapásra megszületett: rögtön az első hallgatás közben nagydarab, szakállas vikingeket láttam egy sárkányhajóban, amely a haragos tenger habjait szeli, utasai pedig ordítva röhögnek. És azt is tudtam, miért ülnek abban a hajóban: mert egy sárkányt üldöznek…

2. Egy akciófilm adott inspirációt
A fentieknél többet elsőre nem találtam ki, de aztán pár nappal később néhány barátommal közösen beültünk a The Expendables 2 című örökbecsű akciófilmre... és én rögtön az első 10 perc után tudtam, hogy nagyjából ugyanezt a hangulatot szeretném átültetni egy 8-9. századi közegbe: a tesztoszteronszagú, néhol groteszk, az önmaga karikatúrájától sem visszariadó, akciódús szórakozásbombát. Később, már az írásfolyamat közben, nagyon sokat hallgattam a Corvus Corax zenekar Sverker című albumát, ami végig megadta az alaphangulatot. A viking-kori miliő mellett pedig az 1981-es Excalibur című film volt rám nagy hatással írás közben – ebből több mondatot, motívumot is átemeltem, különös tekintettel a mindkét alkotásban többször is visszatérő ősi teremtő igére.

3. A Kilencujjú eredetileg egy gengszter lett volna
Írói pályám legkorábbi szakaszában még több műfajjal is kísérleteztem, és egy időben erősen megcsapott a huszadik századi amerikai gengsztervilág miliője. Ennek egyetlen lenyomata a Cosa Nostra című kisregényem, ami igazából csupa hasonló tematikájú film, illetve a Mafia című cseh PC-játék utánérzéseiből rakódott össze. Ebben a történetben említik a szereplők a legendás Kilencujjút, aki először alapított maffiacsaládot Foundhell fiktív városában – és terveztem is, hogy írok neki egy önálló regényt. Ebből végül nem lett semmi, de a Kilencujjú erőszakos karakterét azért átmentettem a Ragnarökbe.

4. Yxsmed, Hallbjörn, Rolf és Mesteljan modelljei valódi emberek
Több barátom, ismerősöm is visszaköszön a regényben, de természetesen csak egy-két jellemvonásukat írtam bele bizonyos szereplőkbe. Yxsmed ihletője Nagy Richárd, svédországi orvos barátom, aki egy személyben felel azért is, hogy nem norvég vagy dán, hanem svéd vikingekről írtam regényt. Hallbjörn ihletője a valaha volt legerősebb fizikumú barátom, Gerő Peti, aki éveken át állandó „evezőstársam” és legfőbb segítőm volt a Székirodalmi Könyvturnék során. Rolf modellje Matyikó Dávid Rolf volt, kora középkori hagyományőrző cimborám, Mesteljan pedig a szintén hagyományőrzőként tevékenykedő Mestellér János barátom karikatúrája lett.

5. Megtanultam rúnát írni és olvasni
A regényhez két fő irodalmi forrásom volt: Rudolf Pörtner A viking kaland, illetve Bernáth István Skandináv mitológia című könyve. Utóbbi segítségével a regény írása során sikerült elsajátítanom az óészaki futhark ábécé, azaz a rúnaírás- és olvasás alapjait. Ez annyira jól ment, hogy végül el tudtam olvasni A Gyűrűk Ura filmadaptációjának ominózus Mória-jelenetében a halott törp kezében tartott krónika egyik oldalát – és meg tudtam állapítani, hogy abba csupa zagyvaság van írva.

6. Ha elakadtam, egy pipát rágcsáltam
J. R. R. Tolkien lénye és munkássága nagy hatást gyakorolt rám, még úgy is, hogy a Ragnarök és A Gyűrűk Ura világa számos tekintetben kifejezetten távol áll egymástól. A regény írása során viszont számos alkalommal mintha tőle vártam volna segítséget, ha elakadtam egy-egy fejezettel – és hogy teljes legyen a megidézett hatás, egy dohányízű pipát rágcsáltam minden egyes elakadás alkalmával, míg meg nem jött az ihlet a további íráshoz. Hálás köszönetem, Tolkien professzor!

7. A szöveg tele van kikacsintásokkal és idézetekkel
A regényt roskadásig pakoltam olyan „linkekkel”, hivatkozásokkal más művekre, amelyek plusz poént hordoznak, ha valaki „meg tudja nyitni” ezeket – de ha nem, akkor sem megy a dolog az olvasás rovására. Az (egyik) első ilyen az a svéd dal, amit egy másnapos viking dúdol rém hamisan, hajnali vizeletürítés közben: nos, ez nem más, mint a jelenlegi svéd himnusz.

8. Készítettem hozzá egy társasjátékot
Miután 2014 tavaszán megjelent a regény első kiadása (még saját kis kiadóm, a Historium gondozásában), a feleségem segítségével elkészítettem a Ragnarök társasjáték-adaptációjának prototípusát, azzal a határozott elképzeléssel, hogy végigviszem a projektet, és hivatalos kiadványt csinálok belőle. A viszonylag nagy (A2-es szabványméretű) játéktábla minden egyes négyzetcentimétere bejárható lett volna, mivel a teljes felület hatszögletű, azaz egymással minden oldalról kapcsolódó mezőkből állt. A játék prototípusa tartalmazta a regény összes helyszínét, és bizonyos tárgyak összegyűjtésével lehetett egyikről a másikra jutni (elsőként nyilván egy hajót kellett szerezni), miközben a játékosok folyamatosan összecsaptak egymással. Izgalmas kis kísérlet volt, de végül nem jutott tovább a tervezés első fázisánál – talán majd egyszer, egy profi csapattal.

Ragnarök kívül-belül felfrissített kiadása országszerte kapható, a Líra webáruházából pedig 20%-os kedvezménnyel rendelhető. A regény e-könyvként is elérhető, többek között a Líra vagy az eKönyv Magyarország kínálatában.

Szólj hozzá

könyv magyar regény történelem skandináv viking fantasy történelmi érdekességek mitológia mitologikus székirodalom óészaki Bíró Szabolcs Athenaeum Ragnarök székirodalmi