2023. ápr 22.

Székirodalmi hírkerék – 2023/I. (tavasz)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2023/I. (tavasz)

Új regény, új könyvturné, képregény, interjú és zene. Ezek a témák adják a Székirodalmi hírkerék idei első összeállításának gerincét. Nézzük!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

Megírtam az Anjouk VIII. részét! A Dél pörölye című regény várhatóan 2023. június 6-án jelenik meg az Athenaeum Kiadó gondozásában, és a 94. Ünnepi Könyvhéten már biztosan dedikálom. A könyvet a Líra webáruházában tudjátok előrendelni.

anjouk_viii_3d_2.jpg

Elindult a 2023-as Székirodalmi Könyvturné, melynek alább láthatjátok a tavaszi-nyári plakátját! Utoljára 2019-ben volt a turnén belül külön tavaszi-nyári, majd külön őszi országjárás – és most végre ismét így lesz! A Székirodalom Crew a régi lendülettel indult útnak két országban is. Az egyes turnéeseményekről a honlapom eseménynaptárában találtok további, részletesebb információkat.

szekirodalmi_konyvturne_2023_tavasz-nyar.jpg

Sok-sok éve írtam egy egypoénos kis sci-fi elbeszélést Hurok címen, ami nem jelent meg sehol. Aztán Z. Németh István nemrég átdolgozta egyoldalas képregény-forgatókönyvvé, Várai Artúr pedig megrajzolta, a tőle megszokott magas színvonalon. Az Előretolt Helyőrség Felvidék hátoldalán jelent meg, 2023 januárjában, de már a itt, a blogon is olvasható.

Ha pedig már képregény!

Elképesztően nagy fába vágta a fejszéjét a Képes Krónikák Kiadó: álmodott egy akkora antológiát, amekkora és amilyen még nem volt! Arany János, Gárdonyi Géza, Bán Mór, Benkő László, Trux Béla, Mészáros János (Sinonimo), Cs. Horváth Tibor, Somogyi György, Kun-Béres Anikó és jómagam írásaiból legendás, világhírű vagy éppen mostanság feltörekvő, zseniális rajzolókkal (úgymint Fazekas Attila, Szabó Csaba, Németh Levi, Zórád Ernő, Farkas Lajos, Pásztor Tibor, Várai Artúr, Cserkuti Dávid, Korcsmáros Pál, Vadas Máté, Tondora Judit, Futaki Attila) karöltve, illetve Katona Csaba történész szakmai összefoglalóinak felhasználásával elkészítette a Hősök tere című történelmi képregény-antológiát, egy magyar történelmi arcképcsarnokot. Már pusztán a vállalkozás súlya is gigászi, de még fontosabb, hogy a nem mindennapi munka eredménye egy hihetetlenül gazdag, rendkívül igényes kiállítású, változatos, nagyalakú könyv lett: 240 oldal történelem, 240 oldal művészet a honfoglalástól Kossuthig. A nagyszabású képregényalbum 2023 májusában jelenik meg, és már előrendelhető a kiadó webáruházában.

ht_antologia_1200x12004.jpg

Március első felében leültünk egy kávéra Pomichal Krisztiánnal, és beszélgettünk egy jót. Tudtátok például, mi köze van a karácsonyfa feldíszítésének a történelmiregény-íráshoz? Én se tudtam, amíg a mexikói kávéval beindított agyviharzásom közben ki nem találtam mondani. Az interjú a Képmás Magazin oldalán jelent meg.

Áprilisban Lacza Gergely írt rólam riportcikket a felvidéki Ma7 húsvéti dupla lapszámába. Múlt, jelen és jövő egyaránt szóba került a cikkben, melyet a magazin online felületén is elolvashattok.

img_2301.JPG

És a végére szokás szerint egy kis rock and roll!

A tavaly decemberi hírkerékből valahogy kimaradt, de számomra kiemelten fontos, hogy a decemberi Klikk Out magazin karácsonyi nyomtatott számában (majd kicsit később az online felületen is) megjelent Szilvási Tibor interjúja a húszéves HaddelHaddal a tavalyi jubileumról, a 2019 óta együtt zenélő új felállásról, illetve a Hősök vagyunk című lemezünkről. A beszélgetésben az együttes összes tagja részt vett, igazán jó hangulatú sztorizgatás kerekedett ki belőle, érdemes elolvasni.

ko_nov_haddelhadd_1.jpg

Idén februárban megérkezett a Hősök vagyunk vinyl lemezes kiadása! Mi egészen beleszerettünk, hihetetlen büszkeség számunkra, hogy az új nagylemezünk ebben a klasszikus formátumban is megjelenhetett. Az albumot továbbra is teljesen ingyen rendelhetitek meg, immár tehát CD, kazetta és vinyl (avagy bakelitlemez) formátumban is – amelyik nektek a legszimpatikusabb. Megrendeléseiteket az antaltamas62@gmail.com e-mail címen várjuk.

Hősök vagyunk természetesen továbbra is elérhető szinte az összes létező zenei streaming-szolgáltató felületén.

helh_vinyl_3.jpg

A HaddelHaddot egyébként az alábbi időpontokban csíphetitek el Dunaszerdahelyen:

2023. május 19-én a Soul Hunter Music Clubban
2023. július 14-én a Rock Coffee 79-ben
2023. október 6-án az NFG klubban

haddelhadd_2022.jpg

Ennyi volt a 2023-as tavaszi Székirodalmi hírkerék. Hogy ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Instagramon.

Szólj hozzá

olvasás könyv magyar regény történelem irodalom képregény kiadó középkor középkori történelmi turné tere krónikák székirodalom Hősök Bíró Szabolcs könyvturné Athenaeum Anjouk székirodalmi hírkerék Képes HaddelHadd