2023. dec 28.

2023 a székirodalom éve volt!

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
2023 a székirodalom éve volt!

Nézzünk egy rendkívül pozitív évértékelőt, minden különösebb bevezetés nélkül! Ezek történtek idén a székirodalom háza táján:

szabilovag_ff.png

- Az év első harmadában a Dél pörölyét írtam és a Székirodalmi Könyvturnét szerveztem.

- A turné márciusban indult, és nézőszám tekintetében minden korábbi turnét lepipált.

- Közben elkészült álmaim dolgozószobája. Bazsó Kriszta lakberendező zseniális terveket készített az évek alatt ezerszer átgondolt ötleteim, felmerülő igényeim alapján, Bugár Attila és a B-carpenter csapata pedig tökéletesen kivitelezték ezeket a terveket. Nem túlzás, itt most tényleg egy álom vált valóra – amiért azóta is elképesztően hálás vagyok.

- A Dél pörölye (az Anjouk VIII. része) június első hetében jelent meg az Athenaeum Kiadónál (ezt már mondanom sem kéne, mostanra minden könyvemet ők gondozzák). A könyv hetekig menetelt egyre feljebb az előjegyzési sikerlistákon, majd a megjelenése után heteken át fent volt a Líra online és bolthálózati sikerlistáján, a Bookline havi sikerlistáján, és ugyanitt hosszú ideig vezette a történelmi toplistát. A 94. Ünnepi Könyvhéten pedig olyan döbbenetes sor állt a dedikáláson, mint még soha.

- Június elején a Képes Krónikák Kiadó gondozásában megjelent a magyar képregény történetének eddigi leggrandiózusabb kiadványa, a Hősök tere című történelmi antológia, melyben számos író–rajzoló páros mellett Várai Artúr és én is képviseltettük magunkat, méghozzá az Akit háromszor koronáztak című, Anjou Károlyról szóló képregénnyel.

- Júniusban a galántai Gila stúdióban elkészítettük a Lázár evangéliuma hangoskönyv-változatát a zseniális Papp Jánossal (és még a nyúlfarknyi zenéket is mi írtuk hozzá Szabó „Gila” Ádámmal), ami augusztus végén meg is jelent e-hangoskönyvként, majd ősszel CD formátumban is, a Székirodalmi Hangoskönyvtár első darabjaként.

- Júliusban énekesként tértem vissza a stúdióba, ahol kamaszkori magas léceimet ugrottam meg azzal, hogy felénekeltem a Gethsemane című dalt a Jézus Krisztus szupersztárból, illetve a Stand Up And Shoutot a Rocksztár című filmből.

- A HaddelHadd együttessel – csakúgy, mint tavaly – öt klubkoncertet adtunk, ezek között volt teltházas és közel teltházas is, márciusban pedig vinylen (bakelitlemezen) is megjelent tavalyi albumunk, a Hősök vagyunk.

- Szeptember elején megjelent az Anjouk VII. része, A birodalom ura második, javított kiadása.

- Szeptember elején jelent meg az Elveszett csillagok harmadik kiadása is, és mivel a regényt immár szintén az Athenaeum Kiadó gondozza, ezért nem csak a szöveget fésültük át nagyon gondosan hárman is (Peiker Évi, Fekete Viki és jómagam), hanem Horváth Ildikónak köszönhetően a könyv vadonatúj borítót és minden fejezethez egy-egy szép illusztrációt is kapott.

- Októberben régi, óriási álmom vált valóra: megjelent az immár tizenegy éves Non nobis Domine díszdobozos, illusztrált kiadása, amit Várai Artúr rajzolt és tervezett, és amit a réges-régi első kiadáshoz hasonlóan ismét két kötetre bontottunk (de ezeket most nem külön árusítjuk, csakis egyben lehet megvenni, dobozostul). Ez nyilván nem egy olcsó móka, igazi presztízskiadvány lett belőle, ami pusztán könyvtárgyként is rendkívül értékes, de e-könyvként továbbra is kapható a képek nélküli, pénztárcabarátabb verzió.

- Mindezek mellett összesen hét novellám, hosszabb-rövidebb elbeszélésem jelent meg a felvidéki Opus irodalmi folyóiratban, az Előretolt Helyőrség Felvidék című irodalmi mellékletben (ez utóbbiban egy rövid, egyoldalas képregényem is Várai Artúrral), a Szlovákiai magyar szép irodalom 2023 című antológiában, valamint A magyar szerzőkért adventi kalendáriumában.

Azt hiszem, elmondhatom, hogy megjelenések és aktivitás terén ez volt a székirodalom eddigi egyik, ha nem a legerősebb éve. Tervekből és célokból pedig továbbra sincs hiány, úgyhogy 2024-ben sem pihenünk – a kelleténél sokkal többet! :)

Szólj hozzá