2014. már 03.

Hétvégén létrejött a Csallóközi Anjou Károly Bandérium!

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Hétvégén létrejött a Csallóközi Anjou Károly Bandérium!

House Anjou.pngAz Úr 1321. esztendeje, böjtmás hava. Magyarország királya, az Anjou-házból származó Károly úr, első e néven, futárral levelet küldet a pozsonyi várispánnak, Bíró nembéli Szilárd fia Szabolcsnak. A futár habosra izzadt lóval, reszkető lábakkal érkezik, oly sietős volt a dolga: a liliomos pecséttel lezárt levél tanúsága szerint Csák nembéli Máté úr böjtmás havának tizennyolcadik napján eltávozott az élők sorából, és nem hagyott maga után fiúörököst. Anjou Károly pedig sereggel indul a Felvidékre, hogy Csák Mátyus várait, birtokait, földjeit végre magának szerezhesse meg. Parancsa tiszta és érthető: a hold következő fordultáig a pozsonyi várispán állítson fel ütőképes bandériumot, mely a királyi fősereghez csatlakozva indul a mátyusföldi hadjáratra. A bandérium kiképzésével Szabolcs várispán régi hű kapitányát, Péter urat a Gerő-házból bízza meg, aki tíznagynak nevezi ki a következőket: Czímer nembéli Zoltán, Fehérnek mondott Zoltán, Horváth nembéli Imre, Iván fia Péter, Poloma nembéli Levente. A zászlóalj működéséhez elengedhetetlen segítséget nyújt a férfiaknak Dobosi nembéli Boglárka, akinek ősei a mátyusföldről érkeztek, és aki így jól ismeri az ottani szokásokat, tudja, mely nemest mivel lehet leginkább az Anjouk ügye mellé állítani. Ekképp jön hát létre böjtmás havában a Csallóközi Anjou Károly Bandérium, s kezdi meg dicsőséges működését Istennek nagyobb dicséretére.

Modern "emberi" nyelven szólva:

Az elmúlt hétvégén, azaz 2014. március 1-jén a dunaszerdahelyi Vermes-villában létrejött a Csallóközi Anjou Károly Bandérium, Gerő Péter barátom és jómagam vezényletével, és csupa lelkes emberrel. Alább láthatjátok, miképp festünk most, és azt is, milyen szintre szeretnénk eljutni az elkövetkező másfél-két év során. A Bandérium tagjai egyelőre csak önmaguk kedvéért ássák bele magukat az 1320-as évtizedbe, de szorgalmunktól és fejlődőképességünktől függően 2015-2016 során akár már egy-két fellépésen is elcsíphettek bennünket. Célunk egyelőre jó ideig nem az, hogy beutazzuk az egész Kárpát-medencét, inkább az, hogy szűkebb pátriánkban, tehát a Csallóközön belül csináljunk valami egészen egyedit.

A Bandérium most:

1. csoportkép (szerkesztett).jpg

A Bandérium kitűzött célja:

Hagyományőrzők 2.jpg

Most még elég sok és nehéz munka áll előttünk, de úgy érezzük, készek vagyunk rá. További hírek tehát... majd valamikor! :) 

Szólj hozzá

magyar történelem középkor csapat róbert hagyományőrzés század bandérium károly 14. hagyományőrző anjou XIV. csallóközi