2019. ápr 06.

Székirodalmi hírkerék - 2019/I. (tavasz)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék - 2019/I. (tavasz)

Az utóbbi időben alaposan elhanyagoltam a Székirodalmi Akadályzabáló blogot. Elég, ha csak összeszámolom, hogy miután tavaly ősz elején sikerült gatyába ráznom és szépen kifésülnöm ezt a felületet, októberben, novemberben és decemberben összesen harminc bejegyzés született (ezek közül több kikerült az Index2 címlapjára is), ezzel szemben az elmúlt három hónapban felizzadtam ide összesen hármat (és azok is csak beharangozók voltak). Ennek egészen prózai oka van: januárban minden erőmmel nekiálltam legújabb regényem, a Királyok éneke írásának, és mivel ez a munka 110%-os figyelmet igényelt tőlem, tulajdonképpen semmi másra nem maradt sem időm, sem erőm, de még gondolatom is alig. Azóta tehát sem mellékes munkákat nem vállaltam, sem a saját mellékprojektjeimet nem gondoztam: aludt a blog, szünetelt a vlog (igaz, ez utóbbi egyébként is szinte kizárólag a könyvturnék idején pörög), a prózaíráson kívül egyedül az idei könyvturné szervezésén dolgoztam. Hamarosan azonban elkészül az Anjouk VI. része, indul a Benyák Zoltánnal közös tavaszi-nyári turnénk, és éppen itt volt az ideje a 2019-es esztendő első Székirodalmi hírkerekének. Vágjunk is bele a közepébe: lássuk, mi történt eddig, és mi várható ezután!

kozhirre_tetetik.jpg

Április 12-én indul a Benyák-Bíró könyvturné! A 2017-es jubileumi országjárás és a 2018-as őszi gördülés után idén ismét együtt turnézunk legkiválóbb és legrégebbi íróbarátommal, fegyvertársammal, Benyák Zoltánnal. A turnénk legtöbb állomása májusra és júniusra esik, az első állomást kivéve: 2019. április 12-én ugyanis Kőszegre érkezünk, ahol 16:00 órai kezdettel a helyi Líra könyvesboltban dedikálunk, majd másnap, azaz április 13-án (szombaton) ismét Kőszegen, a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban tartunk közös előadást, ugyancsak 16:00-tól, Csiki István barátunk moderálása mellett. Kétnapos kőszegi programsorozatunk Facebook-eseménymeghívóját IDE KATTINTVA találjátok, alább pedig a teljes tavaszi-nyári könyvturné plakátját láthatjátok, melyet könyveim grafikusa, udvari piktorom, egyben a turnéink arculatának felelőse, Bodnár Balázs készített. (A turnéval kapcsolatos, folyamatosan frissülő, naprakész infókért IDE KATTINTSATOK.)

turneplakat_2019_kicsi.jpg

Ugyancsak Bodnár Balázs munkáját dicséri az idei könyvturnéra elkészült vadiúj székirodalmi roll-up, illetve a kétoldalas könyvjelző, melyhez az egyes előadások, dedikálások helyszínén lehet majd ingyen hozzájutni.

2019-es_konyvjelzok_promo.jpg

Év elején készült velem két beszélgetés is, ezek közül egyik sem mondható éppen szokványosnak. Először a KlikkOut magazinnak adtam interjút, méghozzá sport témakörben, ezt ITT olvashatjátok. Nem sokkal később a hagyományőrzők által életre hívott podcast-csatorna, a Régi vitézeknek készített velem több mint egyórás műsort, amit pedig alább tudtok meghallgatni:

A 2018-as téli hírösszeállításból valahogy kimaradt, pedig számomra nagyon is fontos, hogy a Videodrome csatorna Olvasójegy című új sorozatán belül bemutatták az Anjouk első két részét, a Liliom és vér, illetve a Lángmarta dél című regényeimet. Idén januárban aztán legnagyobb örömömre a szívemhez különösen közel álló Elveszett csillagok is sorra került. Mindhárom anyag meghallgatható alább:

Friss hír, hogy idén is elindult az Aranykönyv szavazás, és bár a székirodalom szempontjából ez eddig minden évben egy abszolút mellékes dolog volt, azért gondoltam, felhívom a rá figyelmeteket, hogy az Anjouk V. része, az Ötvenezer lándzsa is versenybe szállt, mégpedig a szépirodalom kategóriában. Amennyiben szerettétek ezt a regényemet, és úgy gondoljátok, helye lenne a következő körben is, a legjobb 50 könyv között, úgy IDE KATTINTVA tudtok rá szavazni, miután kikerestétek a kétszázharmincegy címet felsoroló nemzetközi listáról.

A szavazás menete:
SELEJTEZŐ - TOP 50-be jutásért: 2019. április 1. – 2019. április 24.
ELŐDÖNTŐ - TOP 10-be jutásért: 2019. április 25. – 2019. május 8.
DÖNTŐ - TOP 10 könyv között: 2019. május 9. - 2019. május 22.
EREDMÉNYHIRDETÉS: 2019. május 24.

Amikorra tehát a Királyok éneke nyomdába kerül, addigra az is kiderül, hogy mire volt képes a segítségetekkel az Ötvenezer lándzsa. Ha szavaztok rá, azt előre is megköszönöm!

arany2019.jpg

A végére hagytam a lényeget, a könyvturné mellett az idei tavasz legfontosabb székirodalmi hírét, amit ugyan tíz nappal ezelőtt egy külön posztban is beharangoztam itt a blogon, de akkor jöjjön újra, a tavaszi hírkerék megkoronázásaként: már előrendelhető az Anjouk VI. része, a Királyok éneke! A könyvet az előzetes tervek szerint 2019. május 28-án szállítja a nyomda, én pedig Kecskeméten, Budapesten és Bonyhádon fogom először dedikálni (június 14-én, 15-én, illetve június 21-23. között). A regényt IDE KATTINTVA tudjátok előrendelni.

kiralyok_eneke_kreativ_01.jpg

Az Anjouk VI. részének fülszövege:

"1333. A visegrádi udvar negyedik éve folytat tárgyalásokat Nápollyal, amikor Anjou Károly végre személyesen is visszatérhet gyermekkora helyszínére, a mesés Dél-Itáliába, ahova ötéves fiát is magával viszi. Tervei szerint, miután eljegyezte Bölcs Róbert unokáját, András herceg lehet a Szicíliai Királyság jog szerinti örököse.
Az uralkodó távollétében Magyarországon kezd megbomlani az évtizedek munkájával megszilárdított belső rend. A zavargások megfékezése Erzsébet királynéra hárul, aki újabb gyermeke elveszítésével egyre erősebben láncolja magához legidősebb fiát, Lajos herceget.
Mindeközben a szomszédos királyságokban is fontos változások mennek végbe. A térség fejedelmei Visegrádon gyűlnek össze, hogy egymással békét, mások ellen pusztító szövetséget kössenek.
Bátor Szilárd udvari fegyvernökként találja magát a király kíséretében. Igyekszik átlépni múltja sötét árnyain, de gyermekéveit maga mögött hagyva még mindig túl sok kérdés tornyosul előtte. Míg a feje fölött hatalmasok játszmája zajlik, ő csupán élni szeretne - rájönni, mi a valódi öröksége.

A Királyok éneke, mely az Arany Visegrád-trilógia zárókötete, Anjou Károly utolsó nagy uralkodói korszakának éveit, a nemzetközi diplomácia terén elért eredményeit meséli el, miközben tovább szövi valós és fiktív hősei történetét. Lapjain régről ismert és új szereplők egyaránt felbukkannak, hogy a maguk módján mind részeseivé váljanak egy birodalom sorsának, a Magyar Királyság vérrel és arannyal írt történelmének."

kiralyok_eneke_borito.jpg

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

 

Szólj hozzá

hírek interjú olvasás magyar regény történelem előadás irodalom beszélgetés középkor középkori próza történelmi éneke dedikálás megjelenés turné előrendelés előjegyzés 2019 székirodalom Pécs Budapest Miskolc Debrecen Kecskemét Sárvár Nagykanizsa Kőszeg Bonyhád Bíró Szabolcs Kistarcsa Királyok könyvturné Athenaeum Benyák Zoltán Anjouk székirodalmi Királyok éneke