2019. sze 28.

Székirodalmi hírkerék – 2019/II. (nyár-ősz)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2019/II. (nyár-ősz)

Rettentő régóta tartozom egy aktuális hírkerékkel, hiszen legutóbb tavasszal hoztam ilyen összefoglalót a blogra. Egész nyáron készültem rá, hogy megírom a soron következőt, de valahogy mindig csak arra jutott figyelmem, hogy egy külön dokumentumban gyűjtögessem hozzá az anyagot. Mire észbe kaptam, már szeptember volt, most meg már ennek a hónapnak is a végén járunk, szóval nem lehetett tovább halogatni: az alábbiakban rendhagyó módon egy összevont nyári-őszi hírkeréken gördülhettek végig.

kozhirre_tetetik.jpg

Először is nézzük, mi minden történt idén tavasszal!

Április közepétől június végéig zajlott az idei Benyák-Bíró könyvturné, méghozzá tíz állomással, azon belül is tizenkét rendezvénnyel, és csupa vidám pillanattal. Az összesen 4196 kilométeres utat szokás szerint végig is vlogoltuk: az így készült nyolc epizódot IDE KATTINTVA tudjátok megnézni, időrend szerint csokorba rendezve.

Miközben mi turnéztunk, lezajlott a 2019-es Aranykönyv szavazás is, melyen most először jutott be könyvem egy adott kategória tíz legjobbja közé, és végül ott is dobogós helyet szerzett: az Ötvenezer lándzsa a közönség szavazatai alapján az év második legjobb szépirodalmi műve lett. Köszönöm szépen mindenkinek, aki ezt lehetővé tette!

aranykony_2019.png

Szintén tavasszal figyeltem fel Tóth Evelin könyves vlogjára, a Pergamenre hányt szavak csatornára, amelyen az év első felében a regényeim által meglehetősen sűrűn volt szerencsém szerepelni. Evelin ugyanis bemutatta a csatornáján az Anjouk első öt részét, az Elveszett csillagokat, és remek összeállítást készített a miskolci előadásunkról, melynek egyébként ő volt a moderátora.

Apropó Elveszett csillagok: ezt a számomra nagyon fontos könyvet szerencsére máig olvassák és szeretik, és időről időre még mindig születnek róla recenziók. Idén például remek cikket írt róla Szénégető Richárd a Ric$ and Green blogra, de született róla ajánló a Papírra vetett gondolataim blogon is.

csillagokfoto.jpg

És hogy mi történt a tavasz végeztével?

Számomra a legfontosabb, hogy júniusban az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent az Anjouk VI. része, a Királyok éneke, mely egyben az Arany Visegrád-trilógia zárókötete, és így Anjou Károly uralkodási éveinek utolsó krónikája, legalábbis a sorozaton belül. A könyvhöz szokás szerint készült egy történelmi kvíz, és többek között recenziót közölt róla az Ekultura.hu, a Könyveskuckó, a Smoking Barrels, a Gabó olvas blog, az Ariadne olvasmányai, a Papírra vetett gondolataim, illetve a Könyv és más blog. A Királyok éneke szintén szerepelt a Pergamenre hányt szavak csatornán, a Moly.hu könyves közösségi portálon pedig jelenleg ez a sorozat eddigi legmagasabb pontozású epizódja, egészen hihetetlen: 99%-on áll!

anjouk6_page_cov.jpg

2019. augusztus 2-án került sor a kétévente megszervezett Gárdonyi-körre, melynek helyszíne minden alkalommal Eger, azon belül is maga az egri vár. A szeszélyes időjárás miatt ezúttal nem a Dobó-bástya terasza, hanem a bástya rendezvényterme látta vendégül az eseményt, amit a kilenc író és a bő negyvenfős közönség teljesen megtöltött. A remekül sikerült Gárdonyi-körről tudosított az Eger Televízió, élőben közvetített róla az M1 Híradó, végül pedig egy vlog-epizódot is sikerült belőle összevágnom.

A recenziók mellett interjúkban sem volt hiány: nyilatkoztam a Papírra vetett gondolataim blogon, az összesen huszonhat településen, kiemelkedően magas példányszámban megjelenő, ingyenes Duna-part Programajánló magazin hasábjain, illetve Pór Attila Visegrád, a magyar Atlantisz című riportjában a Nők Lapja 2019/33. heti lapszámában.

visegrad_a_magyar_atlantisz.jpg

Az interjúknál maradva, született két vaskosabb darab is a nyár folyamán. Ezek közül az egyik életem eddigi leghosszabb publikált beszélgetése lett: közel négy hónapig készült, a terjedelme pedig megközelíti a 75.000 leütést, ami már egy kisregényhez is elég lehetne. Szénégető Richárd interjújában, melyet IDE KATTINTVA olvashattok, ráérősen végigsétáltunk a pályámon, jóformán mindent érintve. Talán a könyvkiadói múltam az egyetlen, amiről nem beszélgettünk, de egyébként olyan történeteket is elmondtam, amikről még sehol máshol nem nyilatkoztam, és persze a már ismert sztorikat is sokkal mélyebben és részletesebben sikerült feltárnunk. Az interjú hamarosan PDF-formátumban is letölthető lesz a honlapomról, és ha minden igaz, jövőre kinyomtatott füzetként is be tudjátok majd szerezni.

A másik interjút a KlikkTV, azaz a Klikk Out magazin videócsatornája készítette még júliusban, és ebben szintén sikerült egy csaknem teljes pályaívet leírnunk. Kifejezetten jól sikerült beszélgetésnek tartom, itt alább ti is megnézhetitek:

Szeptemberben kezdetét vette az Őszi gördülés, melynek első állomása Esztergomban, a II. Történelmi Képregényfesztiválon volt. Itt több mint száz ember előtt tarthattunk előadást Bán Mórral és Urbánszki Lászlóval közösen: a Mulatságos történelem címre keresztelt beszélgetés moderátora nem más volt, mint Aranyosi Péter humorista. A nagyszerűen sikerült rendezvényről IDE KATTINTVA találjátok a Székirodalom vlog összefoglalóját. Azt pedig, hogy mit sikerült produkálnunk a színpadon, rögtön itt alább megnézhetitek...

Az idei székirodalmi könyvturné őszi gördülését egyébként új regényem, A birodalom ura írása miatt kurtábbra szerveztem, mint általában: az öt előadásból kettő (Esztergom és Vásárút) már lezajlott, hátravan még Segesd, Gyula és Oroszlány. Az országjárás részleteit megtaláljátok honlapom, a www.biroszabolcs.eu eseménynaptárában, az Őszi gördülés FB-meghívójában, vagy áttekinthetitek az alábbi plakáton:

oszi_gordules_2019.jpg

Az ősz folyamán várható még néhány székirodalmi meglepetés. Hogy ne maradjatok le ezekről sem, időnként nézzetek vissza a blogra, a holnapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Twitteren.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

hírek könyv történelem előadás hírlevél történelmi dedikálás turné őszi 2019 székirodalom Bíró Szabolcs könyvturné Athenaeum Anjouk székirodalmi Elveszett csillagok hírkerék Királyok éneke gördülés Ötvenezer lándzsa