2019. nov 26.

Karczag György: Idegen páncélban

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Karczag György: Idegen páncélban

Ismerjük meg végre az ismeretlen remekírót!

Igazi kuriózum jelent meg nemrég a történelmi regények és az igényes szórakoztató szépirodalom kedvelőinek legnagyobb örömére. A fiatalon elhunyt Karczag György 1977-es regénye, az Idegen páncélban negyvenkét év után végre ismét elérhető!

A tragikus sorsú írónak életében csupán három történelmi regénye jelenhetett meg, ám ezek mindegyike valódi remekmű, elfeledett klasszikus. Karczag György, avagy ahogy Madarász Imre nevezte a róla írott monográfiájában, az ismeretlen remekíró, nem szerepel még az irodalmi lexikonokban sem, a korszakról szóló irodalomtörténeti összefoglalások nem foglalkoznak vele, róla pályakép, műveiről elemzés – a már említett monográfián kívül – nem jelent meg, vele készített interjú soha nem látott napvilágot. Zseniális műveinek utóélete is méltatlan: A trónon harmadik című 1974-es regényét csupán egyszer, 2006-ban adták ki újra, ám az alacsony példányszám, a marketing hiánya és a nem éppen sikerült terjesztés nem tette helyre az író nimbuszát. Ugyanígy komolyabb visszhang nélkül maradt az 1970-es Zúgó nyilak 2008-as, majd 2015-ös újrakiadása is, és Karczag Györgynek nemhogy az irodalmi rehabilitációja maradt el, de még csak arra sem kapott soha lehetőséget, hogy megpróbálhassa elfoglalni a maga méltó helyét – holott írói látásmódja egészen különleges, és már debütáló regénye is kiforrott prózai mű, olyan fajsúlyos alkotás, amely számos későbbi történelmiregény-íróra volt meghatározó hatással. Az 1977 óta most először újra kiadott Idegen páncélban például olyan jellemrajzokat és csavarokat tartalmaz, hogy ha azok egy kortárs író frissen megjelent művében szerepelnének, hajlamosak lennénk rájuk azt mondani, hogy „milyen George R. R. Martinos húzások”.

Az író fia, Karczag Ákos hosszú évek, évtizedek óta küzd azért, hogy édesapja életműve ne vesszen el, azt az olvasók ismerjék, elérjék, hozzáférhessenek. Egészen érthetetlen és rendkívül elkeserítő tény, hogy ez a küzdelem a jogörökösnek ennyi, sokszor hiábavaló erőfeszítését veszi igénybe, hiszen ha meg is jelenik nagy ritkán egy-egy Karczag-könyv, arról a sajtó még mindig – csakúgy, mint fél évszázada – hallgat, az irodalmi körök nem vesznek róla tudomást, és így a könyvpiacon sem tud kellően erős lábakon megállni.

Ez az általános közöny mindannyiunk számára arcpirító szégyen. Szégyen és gyalázat. Karczag György életművét végre méltó helyén illene kezelnünk. Tegyük hát meg az első lépést: vásároljuk meg az Idegen páncélban című regényt, olvassuk el, vegyünk egyet ajándékba is, írjunk róla, ahova csak tudunk, ajánljuk mindenkinek, akinek csak érdemes! Karczag Györgynek és a maga nemében páratlan munkásságának nem szabad feledésbe merülnie!

A most új köntösben megjelent regény fülszövege:

"A 11. század zűrzavaros évtizedeibe röpít el bennünket Karczag György történelmi regénye, amikor az István király által megvakíttatott Vazul herceg leszármazottai vetélkedtek a magyar trónért.
Sebő, az álmodozó balatoni halászlegény ezekben az árulásokkal és belharcokkal sújtott időkben veti le egyszerű nevét és ruháját, hogy új sorsot keresve Zákony nembeli Ivánként induljon el Béla király udvarába. Nem is sejti, hogy a nemesi nevet és ruhát reá testáló úrfi valójában halálra szánta, és csak a véletlennek köszönhető, hogy az igazi Zákony galád terve nem válik valóra. Sebő féltve őrzött titkára csupán egyetlenegy nagyúr jön rá, aki ettől fogva a szolgálatába kényszeríti.
Az álnév és a kezdetben még túl szoros idegen gúnya lassan a sajátjává válik, és páncélként oltalmazza a nemesek ellenséges világában. Mire le tudja rázni magáról a bő évtizeddel korábban rákényszerített béklyót, már maga sem tudja, Sebő vagy Iván halt-e meg annak idején a Balaton-parti nádasban…"

idegen_pancelban.jpg

Megjelent a Csallóköz hetilap 2019. évi 47. számában.

Szólj hozzá

ajánló olvasás könyv magyar regény történelem irodalom középkor történelmi György Karczag Karczag György Idegen páncélban