2013. aug 18.

Ki az a Karczag György? Mi az az Árpád-triász?

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Ki az a Karczag György? Mi az az Árpád-triász?

Karczag_Gyorgy_A_tronon_harmadik_2_133135.jpgNagyjából két évvel ezelőtt, egy kedves ismerősömnek köszönhetően (egyébként teljesen véletlenül) akadt a kezembe egy hetvenes évekbeli történelmi regény. Karczag György: A trónon harmadik – hirdette a meglehetősen egyszerű borító. Bevallom, azelőtt sosem hallottam a szerzőről, és mivel a szocializmus korabeli, általában naiv hangvételű, leginkább csak gyerekeknek szóló történelmi regényeket nem igazán kedvelem, sokáig A trónon harmadik olvasásába sem kezdtem bele, hiszen tévesen úgy véltem, ez a könyv is az ilyen stílusú ifjúsági regények sorát gyarapítja. Hamar rájöttem, hogy gyémántra bukkantam, és most sem tudok mást mondani, mint az első néhány oldal, majd a teljes könyv elolvasása után: te jó ég, micsoda zseniális darab!

A szocializmus évei alatt született magyar történelmi regényekre jellemző, hogy a cenzúra elkerülése (és úgy egyáltalán a kiadhatóság) miatt ifjúsági kalandregényekbe oltották az adott témát, tulajdonképpen gyerekregények formájában jelentek meg az ilyen könyvek. Erre itt ez a könyv, nézem, hogy 1974-ben jelent meg, és valami félelmetesen szépirodalmi, kifejezetten felnőtteknek (is) szóló, igazán történelmi, és szerintem egy tizenéves gyerek számára nem épp a legkönnyebben fogyasztható mű. Nem kellenek hozzá kiomló belek és a lehető legváltozatosabb módon levágott végtagok, hogy A trónon harmadik "felnőttkönyvvé" érjen: épp elég hozzá Karczag tűpontos fogalmazásmódja, rendkívüli beleérző képessége. Érzékeny, művészi, egyben kemény és őszinte szöveg A trónon harmadik, mely István király halálával kezdődik, és innen vezet végig minket az öreg Aba Sámuel útján, egészen haláláig. Rendkívül színes és fajsúlyos történelmi tabló, rengeteg szereplővel, sok helyszínnel és temérdek fordulattal, meglepő módon E/1-ben, azaz egyes szám első személyben írva: maga Aba Sámuel az elbeszélő, ő vezet vissza minket ebbe a vad korszakba, melyben a magyarság még ragaszkodott az ősvallásához, de az ország hivatalosan már keresztény volt, és ez nem kevés feszültséget szült. Feltűnik az akkor még fiatal Vata vezér, az erőszakos Gellért püspök (sosem ismertem ezt az arcát), a kor legfontosabb szereplői, akikkel együtt menetelünk, vágtázunk, dübörgünk a végzetes ménfői csatába... Frenetikus!

Egy kicsit a szerzőről...

Karczag Györgyöt soha nem kezelték a maga helyén, és soha nem ismerték el nem mindennapi munkáját. Zúgó nyilak.jpgBemutatkozó regénye a 400 oldalnál is hosszabb Zúgó nyilak volt (az Árpád-triász első könyve, ennek folytatásai A trónon harmadik és az Idegen páncélban), egy zseniális történelmi regény, amit tizennégy évesen kezdett írni, huszonöt-huszonhat évesen fejezett be, és amit huszonkilenc éves korában, 1970-ben adtak ki. Az igazi tragédia az, hogy Karczagot a kor "jó szokásával" ellentétben nem a hatalom mellőzte, hanem részben az irigy pályatársak és az őt lenéző szakma lehetetlenítette el. Rendkívül csúnya történet az övé: abban a korban, amikor az elismert "fiatal írók" bőven túljártak már a negyvenen, egy huszonéves fickó olyat írt, amilyenre ők sosem voltak képesek. A könyvről végül talán két újságban írtak, de csak pár sorban, teljesen semleges hangnemben. Ugyanígy A trónon harmadikról és az Idegen páncélban c. regényről is mélyen hallgattak, Karczag György felvételét a Magyar Írók Szövetségébe pedig kétszer is elutasították.

Az író az évek során rosszabbnál rosszabb munkákat vállalt, hogy fennmaradhasson, illetve eltarthassa a családját, és sosem szűnt meg tervezni, írni és írni... Néhány novellája megjelent antológiákban, illetve írt egy sci-fit (A csillagok szeme), egy részben önéletrajzi regényt (A kihívott démon) és egy kalandregényt (A térkép szerint ismeretlen) is, ám ezeket akkor senki sem volt hajlandó kiadni (a kétezres években végre megjelentek, az Árpád-triász újrakiadásával egyetemben). Szinopszisok, cím nélküli drámák maradtak utána, melyek bizonyítják, hogy Karczag György egészen 1978. június 23-án bekövetkezett haláláig töretlenül dolgozott. Mindössze harminchét éves volt.

Arról, hogy mennyire méltatlanul kezelték (és kezelik mindmáig) Karczag Györgyöt, sokat elárul az egyik barátom esete. Nemrég kiderült, hogy gyerekkori kedvenc olvasmánya a Zúgó nyilak, mely nagy hatással volt rá, viszont bárkinek is említette, senki sem tudta, miről beszél. Aztán 2005-ben megrendezték A Nagy Könyv c. versenyt, melyen a barátom a Zúgó nyilakra akart szavazni – ám Karczag Györgyre nem lehetett voksot leadni.

Idegen páncélban.jpgNagyon ide kívánkozik a halála után 27 évvel, 2005-ben megjelent, A kihívott démon c. könyvének fülszövege: "Karczag György – jóllehet három, egyenként majd' félezer oldalas regényét adták ki a mögöttünk hagyott század hetvenes éveiben – nem szerepel még az irodalmi lexikonokban sem, a korszakról szóló irodalomtörténeti összefoglalások nem foglalkoznak vele, róla pályakép, műveiről elemzés soha nem látott napvilágot. Mellőzöttségének oka elsősorban az, hogy könyveit a Móra Ferenc Kiadó jelentette meg, s az ifjúsági irodalomba besorolt regényeket a közismerten sznob hazai irodalomkritika mindig annyira lenézte, hogy többnyire tudomást sem vett róluk. Azonban, amiből akár csak egyetlen példány is fennmarad, arról a világ tudomást szerez. Mint most is, amikor kiadónkhoz került Karczag György kiadatlan életműve. A már megjelent könyvek újra napvilágot látnak, a kéziratban maradtak pedig végre a közönség elé kerülnek – elsőként most A kihívott démon. Egy irodalmi műnek megadatik a feltámadás lehetősége, a többi az Olvasón múlik…"

Biztos vagyok benne, hogy amit csak be tudok szerezni, azt elolvasom Karczag Györgytől, és erre buzdítanálak titeket is, Kedves Olvasóim. További érdekességek, és jóval bővebb leírás található róla és műveiről IDE kattintva.

Karczag emléktábla.jpg

Karczag György emléktáblája a budapesti Szent István körúton

Szólj hozzá

regény középkor történelmi György Szent István Sámuel Karczag Aba