2020. jan 12.

Székirodalmi hírkerék – 2020/I. (tél)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2020/I. (tél)

Új év, új erő, új célok... Az idei első hírkerékben összefoglalom, nagyjából mire számíthattok tőlem idén (legalábbis az év első felében), előbb azonban nézzük, mi történt 2019 utolsó harmadában!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

Lezajlott az éves Székirodalmi könyvturné szokásos utószezonja, az Őszi gördülés. Ezúttal szándékosan visszavettünk kicsit a tempóból, és nem vállaltunk el ötnél több előadást. Mint kiderült, ez kiváló ötlet volt, amit valószínűleg a jövőben is szem előtt tartunk majd. Ezzel együtt egyébként idén is jó nagy utat tettünk meg: hét hónap alatt utaztunk összesen 6807 kilométert, hogy eljussunk 2 ország 17 településének 20 rendezvényére, találkozzunk 473 olvasóval, és dedikálhassak nekik 208 könyvet. A kipróbált segítőgárdán kívül pedig jó pár állomásra Benyák Zoltán kollégával közösen mentünk, ami még izgalmasabbá és színesebbé tette a 2019-es nagy gördülést. A nagy egészet tekintve nem lehet okunk panaszra, mindnyájan derekasan helytálltunk. Köszönjük, hogy velünk tartottatok, idén természetesen ismét találkozunk!

osszegzes2019.jpg

Az év második felére szerencsére bőven jutott interjú is, mindenféle formában. Megjelent a Ric$Cast velem készített kétrészes podcast-adása, a Pátria Rádióban heves őszinteséggel nyilatkoztam az irodalomoktatásról, ismét szövegeltem a Klikk Out TV csatornáján, és vendége lehettem a #LABODA című zseniális, új felvidéki műsornak ezt rögtön itt alább is megnézhetitek:

Emlékezetes volt a november 7-i utunk Gyulára, ahol Kiss László és Dézsi János meghívására egy nap alatt két előadást is tarthattam: egyet a helyi gimnáziumban, egyet pedig az Almásy-kastélyban. Az eseményről beszámolt a Gyulai Hírlap, írt róla továbbá a Békés megyei hírportál, és riportot forgatott a Gyula Televízió. Mi is szorgalmasan vlogoltunk aznap, aminek az eredménye itt tekinthető meg:

Az év vége felé közzétettem az 1347 című történelmi egypercesemet, ami egy évvel korábban jelent meg Az Athenaeum nagy képes kalendáriumában, mostantól azonban bárki számára ingyen elolvasható. Szintén 2019 utolsó napjaiban írtam össze az év során olvasott kedvenc könyveimet, rövid kísérőszövegekkel: a lista a mindennapkonyv.hu oldalán jelent meg.

Számos cikket publikáltam a Csallóköz hetilap hasábjain, melyek közül többet olvashattatok itt a blogon is. Ezek közül (a Benyák Zoltánról készült portrécikkem mellett) a "Mi az a Mysterious Universe?" című kétoldalas riportomra vagyok a legbüszkébb, amire már régóta készültem, és ami talán kicsit még jobban is sikerült, mint ahogy elképzeltem. 2020-ban ezt a tevékenységemet is folytatni szándékozom.

A 2019-es esztendő végének legnagyobb durranása azonban nem más volt számomra, mint hogy Bodnár Balázsnak és az Ezüst Pallos Kft-nek köszönhetően elkészültek az Anjouk regénysorozathoz kapcsolódó első pólók, bögrék és hűtőmágnesek. A gyártás sajnos csúnyán megcsúszott, így ha karácsonyra már nem is, de az ünnepek között elindult az első csomagok kikézbesítése. Az egyedi tervezésű ajándéktárgyak révén a Pallos webáruházának „Termékek” menüpontja alatt található „Hősök” kategória is bővült az Anjoukkal, mely címke alá szándékaink szerint fokozatosan kerülnek majd fel az újabb és újabb tervezésű tárgyak. A jelenleg elérhető első négy ajándéktárgy természetesen együtt, egy kedvezményes árú csomagban is megrendelhető. Aki pedig 5000 forint feletti összegben rendel, az ajándékba kap egy Anjouk-hűtőmágnest. Körülnézni és rendelni – ha eddig még nem tettétek volna meg – a következő oldalon lehet: http://ezustpallos.hu/hosok/anjouk

ossz.jpg

Idén tízéves lett az újjászületett székirodalom, ami azt jelenti, hogy eszem ágában sincs lazsálni, sőt! Az alábbiakban a munkám két legfontosabb részéről, tehát az írásról és a könyvturnézásról osztok meg némi előrejelzést...

KÖNYVTURNÉ:

A Székirodalmi könyvturnék 2015 óta minden évben két szezonban zajlanak: tavasztól nyár elejéig tart a főszezon, a tavaszi-nyári könyvturné (bő tucatnyi állomással), majd egy kis pihenő után ősszel jön az utószezon, az általában lényegesen kevesebb helyszínt magában foglaló Őszi gördülés. Ez a rendszer elég jól bevált az elmúlt fél évtizedben, de a változatosság mégiscsak gyönyörködtet, és ahogy az edzőteremben is gyakran elhangzik: a rutin az ellenségünk! Így tehát idén kicsit variálunk a dolgokon, és három kisebb szezonra osztjuk fel a 2020-as könyvturnét, az alábbiak szerint:

I. szezon:
TAVASZI GÖRDÜLÉS,
március közepétől április végéig.

II. szezon:
NYÁRI FESZTIVÁLSZEZON,
június elejétől július közepéig.

III. szezon:
ŐSZI GÖRDÜLÉS,
szokás szerint szeptembertől november végéig.

Ez így is több ezer kilométert és nagyjából tizenöt állomást jelent, azaz nem lazítunk a tempón, csak épp megpróbáljuk kicsit frissebben tartani magunkat és az egész projektet, miközben talán az írásra is jobban tudok majd koncentrálni azaz mindenki jól jár! A dátumok, helyszínek, időpontok és további információk fokozatosan kerülnek majd fel a honlapom eseménynaptárába, így érdemes időnként böngészni, ellenőrizni a táblázatot.

szabidedikalas.jpg

REGÉNYÍRÁS:

Szándékosan hagytam ezt a legvégére, hiszen nyilván mindenki, aki eljutott idáig, arra a legkíváncsibb, hogy vajon lesz-e idén új Anjouk. A kérdés egyszerű és jogos, a válasz már kicsit komplikáltabb. A sorozat hetedik részéhez, azaz A birodalom ura című regényhez már tavaly megkezdtem a jegyzetelést, ugyanakkor a regény jóval hosszabbnak és összetettebbnek, a megírása pedig nehezebbnek ígérkezik, mint sejtettem. Rájöttem, hogy muszáj további szakkönyveket elolvasnom, illetve további jegyzetanyagokat készítenem, mielőtt belevágnék a tulajdonképpeni írásba. Mivel pedig összecsapni, elsietni sem szeretném a munkát, a megjelenés időpontját egyelőre meg sem próbálom belőni. Nagyon örülnék neki, ha sikerülne még a karácsonyi időszakra kiadni, de a minőség az elsődleges szempont, amiből jottányit sem engedek, és ezért egész biztosan nem engedem el a szöveget addig, amíg teljesen késznek nem érzem. Így tehát az sem kizárt, hogy a könyv csak 2021 elejére készül el, de hogy idén rengeteget fogok rajta dolgozni, arra mindenki mérget vehet.

Ugyanakkor 2020-ban sem maradtok új Bíró-regény nélkül! Amíg ugyanis A birodalom ura előmunkálatai zajlanak, készülök egy hatalmas meglepetéssel: egy önállóan olvasható, megdöbbentő témájú regénnyel, amit valószínűleg már az év első felében a kezetekbe foghattok. Tavaly nyár óta érlelődött bennem az ötlet, amiről még most is csak nagyon kevesen tudnak, és amit az Athenaeum Kiadó szerencsére tárt karokkal vár. Gyorsan olvasható, de elsőre biztosan sokakat elrettentő könyvről van szó (illetve... hát, majd meglátjuk!), amiről egyelőre csak annyit árulok el, hogy a XIV. században játszódik, mégsem kapcsolódik az Anjouk-sorozathoz (legalábbis nem úgy, ahogy elképzelnétek). A tervem az elejétől kezdve az volt, hogy erről a könyvről csak akkor szerezhetnek tudomást az olvasóim, amikor már borítóval, fülszöveggel, előrendelési linkkel együtt fent lesz a Líra webáruházában, de magamat ismerve úgysem bírom majd végig titokban tartani minden részletét: ha nem is leplezem le teljesen, a megjelenéshez közelítve minden bizonnyal csurrantok-cseppentek majd róla infókat, tehát érdemes lesz figyelni a közösségi felületeimet...

Mindezeken kívül is készülök még egy s mással, amikről most még túl korai lenne bármit is mondani. A legfontosabbakat már úgyis tudjátok, a lényeg pedig röviden összefoglalva az, hogy:

gozero.jpg

Hogy ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Twitteren.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

interjú cikk olvasás könyv magyar regény történelem videó előadás vlog írás riport középkor középkori író történelmi dedikálás 2020 turné 2019 székirodalom regényíró Bíró Bíró Szabolcs Szabolcs könyvturné Athenaeum Anjouk székirodalmi Pallos