2021. dec 04.

Székirodalmi hírkerék – 2021/IV. (tél)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2021/IV. (tél)

Az év utolsó negyede számomra a friss megjelenésekről szólt: előadást, dedikálást, közönségtalálkozót már nem vállaltam az őszre, így hát bezárkóztam a dolgozószobámba, és itthonról szemléltem, hogyan indul az útja az Anjouk frissen megjelent hetedik részének, A birodalom ura című történelmi regénynek.

kozhirre_tetetik_2020.jpg

A könyvről, nem sokkal a megjelenést követően, recenziót közölt a Könyveskuckó blog, a Gabó olvas, a Könyv és más, a Hoppá könyvesblogja, illetve a Győri Szalon. A birodalom ura kapcsán interjút adtam a Győri Szalonnak és a Gabó olvas blognak, részletet közölt a regényből a Könyves Magazin, és természetesen a könyvbemutató sem maradhatott el: igaz, csak online formában tudtuk összehozni, de azt hiszem, a kivitelezésre nem lehet panasz, megadtuk a módját rendesen. Alább teljes egészében megtekinthető:

Novemberre is jutott egy meglepetés-megjelenés: Várai Artúr rajzaival, a Képes Krónikák Kiadó gondozásában megjelent az első "székirodalmi képregény", az Akit háromszor koronáztak. A 16 oldalas füzet Anjou Károly trónharcait mutatja be egy várjobbágy szemszögéből, az ő különleges narrációjával: rövidsége ellenére a történet egy meglehetősen tág időintervallumot ölel fel, Károly 1300-as spalatói partraszállásától az 1312-es rozgonyi csatáig. Középkori történelem dióhéjban, ami akár az általános- és középiskolai történelemórák segédanyagaként is megállja a helyét – Várai Artúr rendkívül magas színvonalú, művészi igényességgel elkészített rajzai miatt pedig ott a helye minden képregényrajongó gyűjteményében.

Az Akit háromszor koronáztak megrendelhető a kiadó honlapjáról, megtalálható a Líra, a Libri, a Bookline és más webáruházak kínálatában, továbbá országszerte a Líra könyvesboltokban. A megjelenésről hírt adott a PrésHáz és a Gondola, a sajtópéldányok pedig már úton vannak a recenzensek felé, így a közeljövőben kíváncsian várjuk a véleményeket.

3szor_01.jpg

Az új megjelenéseken kívül legnagyobb örömömre a korábbi könyveimről is folyamatosan születnek a vélemények, recenziók. Legutóbb a Királyok éneke szerepelt az Ülj le mellém blogon, Szénégető Richárd YouTube-csatornáján pedig hamarosan a teljes Arany Visegrád-trilógiáról láthattok videót. Ő legutóbb a sorozat első trilógiáját mutatta be:

A legutóbbi hírösszefoglalóban már beharangoztam nektek, hogy készül zenekarom, a HaddelHadd klasszikus hard rock lemeze. A dalokat már teljesen összeraktuk, a bizonytalan vírushelyzet miatt azonban mégsem januárban, hanem csak májusban vonulunk stúdióba. A dalok addig tovább csiszolódhatnak a próbateremben, mi pedig kényelmesen átgondolhatjuk a lemez arculatát, elkészíthetjük a majdani borítót. Nektek pedig addig is sok szeretettel küldjük a Fegyverkovács című dalunk koncertfelvételét:

Tavaly Mikulásra nyújtottam át nektek két ingyen letölthető Anjouk-háttérképet, ezeket idén is letölthetitek, ahogy továbbra is ingyen juthattok hozzá a Nyugat őre, Az akadályzabáló és A sárkány, aki nem akart tüzet okádni ebook-változatához. Ezek mellett szeretettel ajánlom nektek a Búcsú Prágától című "hangosnovellámat" is.

Idén karácsonyra még egy utolsó meglepetést tartogatok számotokra: egy rendhagyó adventi kalendárium részeként december 23-án megjelenik az Anjou Károly karácsonya című novellám A magyar szerzőkért Facebook-oldalán, illetve itt a blogon is. Kíváncsi vagyok rá, hogy fog tetszeni nektek ez a kisprózám: eleve nagyon ritkán (azaz többévente egyszer) írok novellát, most pedig a tipikus karácsonyi történetek hangulatát próbáltam vegyíteni a középkori történelmi regények miliőjével.

És hogy mi várható jövőre? Az év első felében az Anjouk VIII. részét, a Dél pörölyét fogom írni, és Várai Artúr közreműködésével elkészítjük a Non nobis Domine illusztrált jubileumi kiadását, a regény végső változatát. 2022-ben hallhatjátok majd a Kossuth Rádióban Az utolsó vörös barát hangjáték-adaptációját, érkezik a HaddelHadd nagylemeze, és tavasz végén, illetve nyáron remélhetőleg sikerül néhány dedikálást, író-olvasó találkozót is tető alá hozni. Addig is mindenkinek áldott, békés adventi készülődést és boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

p-244-ae-00006-l-.jpg

Hogy pedig ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon. 

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

karácsony tél hírlevél hírcsokor 2021 székirodalom Bíró Szabolcs Non nobis Domine Anjouk székirodalmi hírkerék HaddelHadd