2024. ápr 08.

Székirodalmi hírkerék – 2024/I. (tavasz)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2024/I. (tavasz)

Egyetlen hónap leforgása alatt annyi minden tud történni, hogy csak na. Az év első Székirodalmi hírkerekét például március elején akartam megírni, aztán gondoltam, hagyok neki még egy hónapot, hátha megszaporodik kissé a mondani- és mutatnivaló. Így is lett, megszámoltam: egy hónappal ezelőtt még kilenc hírrel kevesebb lett volna ez a csokor. Jöjjön hát, aminek jönnie kell!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

Megjelenések:

● Már előrendelhető Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek című könyvem, amely 2024. május 9-én jelenik meg az Athenaeum Kiadó gondozásában, Bodnár Balázs borítójával és Oláh Tünde rajzaival. Hogy mi ez pontosan, és hogy kinek ajánlom leginkább, arról pedig ITT LEHET OLVASNI.

● Az Anjou Károly karácsonya című novellám alapján (amely az új könyvemben is olvasható lesz) Várai Artúr készített négyoldalas, színes képregényt, ami nagy felbontású PDF fájlként INNEN tölthető le – azaz ha szeretnétek, nyugodtan ki is nyomtathatjátok magatoknak.

● Már dolgozom az Anjouk IX. részén is, amely A pusztulás dala címet viseli majd, és amelynek 2024 novemberében várható az érkezése.

megjelent.jpg

● Március végén ismét a Gila stúdióban jártunk! Az elképesztően zseniális Papp Jánossal Az ötödik parancsolat című kisregényemből és három novellámból készítettünk hangoskönyvet, Szabó "Gila" Ádám értő hangmérnöki segítségével. Ebből a négy anyagból kettőt már májusban hallhattok (a kisregényt cédén vagy streamelhető eHangoskönyvként, az egyik novellát pedig ingyen a YouTube-on), a másik két novellát pedig a második félév során teszem majd közzé, szintén ingyenesen. A Székirodalmi Hangoskönyvtár tehát idén további értékes darabokkal bővül. Remélem, szeretni fogjátok ezeket a történeteket ebben a nem mindennapi tálalásban.

studioban_01.jpg

Könyvturné:

Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Könyvtárban, egy rendkívül hangulatos és sikeres esttel indult az idei Székirodalmi Könyvturné. Idén a szokásosnál kisebb hangsúlyt fektetek a turnészervezésre (ezúttal egységes turnéplakátot sem szerkesztettem), így valószínű, hogy 2024-ben kicsit kevesebb helyen találkozhatunk. Az egyes helyszínek és dátumok alakulását a www.biroszabolcs.eu oldal eseménynaptárában lehet figyelemmel kísérni.

432276986_960963238796055_8603516527795809063_n.jpg

Sajtó és visszhang:

● Interjút adtam a Vasárnap családi magazinnak.
Benkő Lászlóval közösen Bán Mór vendégei voltunk az M5 Fülszöveg című műsorában.
● Az Ülj le mellém csatornán Dóri beszélt az Elveszett csillagok új kiadásáról.
● Dóri a Non nobis Domine illusztrált, díszdobozos kiadását is bemutatta.
● A Non nobis Dominét február elején jó alaposan kibeszéltük A magyar szerzőkért oldalán.
● A magyar szerzőkért oldalán egy remek recenzió is megjelent a könyvről.
● Az Író Olvasó blog is közölt ajánlót a regényről.

434454483_973900604168985_7856038523272380254_n.jpg

Érdekességek:

● Mire számíthat, aki a székirodalom területére merészkedik?
● Négy éve írtam meg a Lázár evangéliumát.
● Tíz éve jelent meg először a Ragnarök.
● A magyar Anjou-ház eredete és történetük irodalmi feldolgozása – avagy ilyen volt az előadásom a Szent György Lovagrend Nyári Egyetemén, a visegrádi királyi palota lovagtermében.
● Kipróbáltam a Vaják szakácskönyvet, és nem bántam meg.
● Tízéves Bence fiam elkezdett mostanában Lego stop motion videókat készíteni. Ő épít fel mindent a jelenetekhez, találja ki a koncepciót, fotózza a képkockákat, én pedig segítek neki a vágásban, és ráteszem az egészre a hangeffektusokat. Ha úgy gondoljátok, hogy Bence megérdemel némi sikerélményt, iratkozzatok fel a csatornájára, és nézzétek meg ezeket a rövidke kis videókat.

02_csalitosveg_eloljarojanak_csirkelevese.jpg

Zene, avagy Haddelhadd:

● Az idei első koncertünk március 1-jén volt Soul Hunter Music Clubban. Legközelebb május 10-én találkozhatunk a dunaszerdahelyi Rock Coffee 79-ben!
● Egyébként pedig ilyen jó hangulatban telt december 15-én a HaddelHadd évzáró klubbulija:

Ennyi volt a 2024-es tavaszi Székirodalmi hírkerék.
Hogy ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, az idén valószínűleg már alaposan megújuló honlapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Instagramon.

Szólj hozzá

kritika interjú olvasás könyv magyar regény történelem novella előadás irodalom képregény hangoskönyv beszélgetés középkor középkori recept kiadás történelmi recenzió stúdió kisregény dedikálás turné könyvkiadás magyar irodalom 2024 székirodalom M5 Benkő László Bíró Szabolcs könyvturné Papp János Athenaeum Bán Mór író-olvasó találkozó Fülszöveg Anjouk székirodalmi