Székirodalom szendvics (recept)
Egy rusztikus, egyszerű, mégis tartalmas és ízletes fogás, amelyben minden hozzávaló megvan a tökéletes napindításhoz: szénhidrát, fehérje, rostok... Természetesen a nap bármely szakában fogyasztható, és a recept végén az is kiderül, hogyan lehet belőle akár egy gyors ebédet varázsolni.

Hozzávalók 1 fő részére:
- 1 db sokmagvas (barna) császárzsemle
- 3-4 gramm vaj
- 1 tyúktojás
- 1 csipetnyi só
- 50-100 gramm sonka (ízlés szerint)
- 30-50 gramm salátalevél
- egy kisméretű serpenyő (vagy sütőkarika)
Elkészítés:
A zsemlét félbevágjuk, az alsó felére egyenletesen, szép vastagon elrendezzük a sonkaszeleteket (csirke-, pulyka- vagy sertéssonkát, teljesen mindegy – az a lényeg, hogy ízletes, magas hústartalmú sonka legyen).
A salátát (ami lehet jégsaláta, fejes saláta vagy akár rukkola) ráhalmozzuk a sonkarétegre.
Egy kis serpenyőben (vagy a zsemle átmérőjével megegyező nagyságú sütőkarikát használva) felolvasztjuk a vajat, majd ráütjük a tojást, és csipetnyi sóval ízesítjük.
Amikor a tojás félig megsült, alaposan rányomjuk a zsemle felső felét, és gondosan összesütjük.
Végül a zsemle hideg felére ráhelyezzük a forró felét: elkészült a székirodalom szendvics!
Ha ebédre esszük, sonka helyett használjunk egy szép szelet grillezett húst! Legjobb talán a grillezett csirkecombfilé, amelynek a kisült levét rácsorgathatjuk a zsemle alsó felére.

Az elkészítés és az elfogyasztás között hallgassunk valamit a Székirodalmi Hangoskönyvtár kínálatából!