2025. dec 14.

Székirodalom szendvics (recept)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalom szendvics (recept)

Egy rusztikus, egyszerű, mégis tartalmas és ízletes fogás, amelyben minden hozzávaló megvan a tökéletes napindításhoz: szénhidrát, fehérje, rostok... Természetesen a nap bármely szakában fogyasztható, és a recept végén az is kiderül, hogyan lehet belőle akár egy gyors ebédet varázsolni.

03_6.jpg

Hozzávalók 1 fő részére:

  • 1 db sokmagvas (barna) császárzsemle
  • 3-4 gramm vaj
  • 1 tyúktojás
  • 1 csipetnyi só
  • 50-100 gramm sonka (ízlés szerint)
  • 30-50 gramm salátalevél
  • egy kisméretű serpenyő (vagy sütőkarika)

Elkészítés:

A zsemlét félbevágjuk, az alsó felére egyenletesen, szép vastagon elrendezzük a sonkaszeleteket (csirke-, pulyka- vagy sertéssonkát, teljesen mindegy – az a lényeg, hogy ízletes, magas hústartalmú sonka legyen).

A salátát (ami lehet jégsaláta, fejes saláta vagy akár rukkola) ráhalmozzuk a sonkarétegre.

Egy kis serpenyőben (vagy a zsemle átmérőjével megegyező nagyságú sütőkarikát használva) felolvasztjuk a vajat, majd ráütjük a tojást, és csipetnyi sóval ízesítjük.

Amikor a tojás félig megsült, alaposan rányomjuk a zsemle felső felét, és gondosan összesütjük.

Végül a zsemle hideg felére ráhelyezzük a forró felét: elkészült a székirodalom szendvics!

Ha ebédre esszük, sonka helyett használjunk egy szép szelet grillezett húst! Legjobb talán a grillezett csirkecombfilé, amelynek a kisült levét rácsorgathatjuk a zsemle alsó felére.

04_6.jpg

Az elkészítés és az elfogyasztás között hallgassunk valamit a Székirodalmi Hangoskönyvtár kínálatából!

 

Szólj hozzá

gasztro recept gasztronómia szendvics székirodalom Bíró Szabolcs székirodalmi