2018. aug 14.

Lawrence Block: Bérgyilkos (könyvajánló)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Lawrence Block: Bérgyilkos (könyvajánló)

Mindenkinek van egy munkája, mindenki megdolgozik azért, hogy pénze legyen. Van, aki autót szerel, van, aki gyerekeket tanít, mások életeket mentenek – és van, aki embereket öl. J. P. Keller ez utóbbi szakmában van otthon: pisztollyal, méreggel, acéldróttal, késsel vagy épp puszta kézzel, de mindig elvégzi a feladatát, és mindig tökéletesen precíz. Aztán hazamegy, és éli az átlagos nagyvárosi farkas életét egészen addig, amíg nem kap egy újabb telefont. Ekkor megint átszeli Amerikát, csak hogy megöljön valakit, akit soha nem is látott azelőtt…

A kortárs amerikai krimiirodalom egyik legkitűnőbb személyisége, Lawrence Block írt már engedély nélkül dolgozó magándetektívről, szeretnivaló betörőről, alvásra képtelen háborús veteránról, de legizgalmasabb, legkidolgozottabb karaktere mégis talán J. P. Keller, a hideg, érzelemmentes bérgyilkos.

bergyilkos.jpg

A szerző 1998-as regénye, az egyszerűen csak Bérgyilkos (Hit Man) címre keresztelt kötet egy izgalmas, csavaros kriminek álcázva foglalkozik a pénzért gyilkolás lélektanával, próbálja megérteni, átélni mindezt egy olyan ember szemszögéből, aki már hosszú évek óta mást sem tesz, csak parancsra öl. Mit érezhet egy olyan ember, mint Keller (akinek neve mellesleg szellemesen a killer – gyilkos – szóra asszociál), mi hiányozhat belőle, vagy épp mi van meg benne ahhoz, hogy bírja ezt csinálni? Vajon milyen erkölcsi kódex szerint élhet, cselekedhet a magánéletében? Vajon a bérgyilkos ugyanolyan ember-e a hétköznapokban, mint bárki más, vagy „dolgozik”-e megbízáson kívül is, érzelmeinek engedelmeskedve? Egyáltalán: vannak-e érzelmei?

A szerző úgy foglalkozik ezekkel a mélyre ható, szinte megmagyarázhatatlan kérdésekkel, hogy közben egy pillanatra sem válik unalmassá, hiszen állandóan újabb és újabb izgalmak, veszélyes megbízatások elé állítja a főszereplőt, s vele együtt olvasóit is. A fagyos hangulatra még egy lapáttal rátesz Block jellegzetes, szikár prózája, mely minden giccs, minden felesleges körülményeskedés nélkül úgy tökéletes, ahogy van.

A kötet érdekessége, hogy a szerző először csak pároldalas novellákat írt Keller figurája köré, melyek újságok lapjain jelentek meg. A novellák logikai vagy érzelmi szálakkal szorosan kapcsolódtak egymáshoz, majd kinőtték önmagukat, és a szerző belátta: ebből könyvnek kell születnie. Nehéz tehát a könyvről eldöntenünk, hogy novelláskötetként, novellafüzérként vagy regényként kezeljük – a leghelyesebb talán, ha mindhármat tesszük egyszerre.

A Bérgyilkos egy rendkívül olvasmányos, nagyszerű regény, amely bárkit magával ragadhat. A könyv leginkább csak tizenhat éven felülieknek ajánlott, de nekik aztán nagyon.a

(Agave Könyvek, 2003)

A cikk megjelent a Csallóköz regionális hetilap 2018. évi 32. számában.

Szólj hozzá

ajánló könyv amerikai irodalom könyvajánló próza recenzió Block Lawrence Bérgyilkos