2020. ápr 19.

Lázár-napló (a teljes sorozat)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Lázár-napló (a teljes sorozat)

Miután elkészült a Lázár evangéliuma című középkori horror-regényem, az Athenaeum Kiadóval közösen kitaláltuk, hogy kéne mellé egy exkluzív videósorozat, amiben elárulok a könyvről, illetve a könyv kapcsán ezt-azt. Így született meg a Lázár-napló, melynek mind az öt részét a dolgozószobámban rögzítettem, egy szál GoPro-kamerával, a lehető legegyszerűbb módon: csak ültem, és meséltem. A sorozat 2020. április 3-tól 19-ig futott, alább pedig visszanézhető az összes epizód.

1. rész: A történelem első biológiai fegyvere

A Lázár-napló első részéből kiderül, melyik volt a történelem (egyik) első biológiaifegyver-bevetése, és hogy miképpen jutott el a pestis Kínából a Krím-félszigeten át Konstantinápolyig, majd hogyan igázta le Itáliát és egész Európát. Tények és számok, érdekességek a Lázár evangéliuma kapcsán.

2. rész: Magyarország és a fekete halál

A 14. századi nagy pestisjárvány néhány év alatt 75-200 millió áldozatot szedett világszerte, ebből 20 millió áldozatot csak Európában. Magyarországon ekkoriban nagyjából kétmillió ember élt összesen, és a királyság viszonylag jól átvészelte ezeket a pokoli éveket. De mégis hogyan? A Lázár-napló második részéből kiderül!

3. rész: Középkori élőholtak

Minek nevezzük a zombit a középkorban? Milyen metamorfózison megy át az élőhalott? A gyors és őrjöngő, vagy inkább a lassú, bambán botladozó feltámadott a hitelesebb? Hogyan lehet legyőzni az efféle ellenséget, és gonosz-e egyáltalán, vagy csak végtelenül üres? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Lázár-napló harmadik része, illetve a hamarosan megjelenő középkori horror, a Lázár evangéliuma...

4. rész: A regény érdekességei

Hogyan született a Lázár evangéliuma ötlete? Mennyire tekinthető Anjouk-regénynek, vagy annak tekinthető-e egyáltalán? Mi a pontos műfaja? És vajon milyen művek voltak rá hatással? Mindez kiderül a Lázár-napló eddigi leghosszabb és legszemélyesebb epizódjából.

5. rész: Ti kérdeztétek

A Lázár-napló utolsó részében az olvasók kérdései kapták a főszerepet: várható-e még a Lázár evangéliuma után hasonló típusú regény, hasonlítanak-e a középkori élőholtak a Trónok harca teremtményeihez, mennyire dominálnak a regényben a horror műfajának sajátosságai, és van-e bármi köze a témának a koronavírus-járványhoz? A válaszokat megtudhatjátok a videóból, és persze magából a regényből...

 A regény 20%-os kedvezménnyel rendelhető a Líra webáruházából, INNEN, de megtalálható valamennyi internetes könyváruházban. A megjelenés napjától pedig a regény elektronikus változata is kapható, amit érdemes szintén a Líra webshopján, az eKönyv Magyarország kínálatában, vagy a már általatok kipróbált, megbízható webáruházakban keresni. Jó olvasást kívánok hozzá!

reklamcucc.jpg

Szólj hozzá

olvasás könyv horror magyar regény történelem irodalom középkor középkori próza evangéliuma történelmi székirodalom Lázár Bíró Szabolcs Anjou Anjouk székirodalmi