2022. már 12.

Székirodalmi hírkerék – 2022/I. (tavasz)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2022/I. (tavasz)

Hihetetlen, hogy ezzel kell kezdenem a tavaszi hírkereket, de miközben ezeket a sorokat írom, a szomszédban éppen háború dúl. Éppen ezért, mielőtt belevágnánk az elmúlt (és az elkövetkező) hónapok székirodalmi eseményeinek taglalásába, először is a Szent György Lovagrend segélyprogramjára szeretném felhívni kedves olvasóim figyelmét. Rendünk folyamatosan dolgozik a rászorulók megsegítésén, és aki szeretne hozzájárulni ehhez a munkához, ITT TÁJÉKOZÓDHAT a részletekről. Mindenkinek köszönöm, aki fordít erre legalább néhány percet! Most pedig lássuk, mi történt a legutóbbi székirodalmi hírkerék óta!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

Számos cikk és videó látott napvilágot A birodalom ura megjelenése apropóján. A könyvről december eleje óta írt az Ekultura.hu és Smoking Barrels, a Gabó olvas blog az év legjobb könyvei között szerepeltette a regényt, itt a blogon pedig vendégposztként szerepelt Nagy Richárd cikke. Szénégető Richárd az Anjouk-sorozat második trilógiájáról készített videójában meglepetésként A birodalom urát is bemutatta, Tóth Evelin pedig a Pergamenre hányt szavak csatorna két videójában is beszélt a regényről: egyszer a decemberi olvasmányairól szóló epizódban (az Akit háromszor koronáztak című képregénnyel együtt!), egyszer pedig a 2021-es év legjobb könyveiről szóló részben.

a_birodalom_ura_print_es_ebook.jpg

Az ősz végén megjelent képregényfüzet, az Akit háromszor koronáztak is egészen szép sajtóvisszhangot kapott. A kiadvány megjelenéséről hírt közölt többek között a Könyves Magazin és a Rics and Green portál, recenziók és ajánlók pedig olyan helyeken jelentek meg róla, mint a Gabó olvas, a Hoppá könyvesblogja, a Könyveskuckó és az Író Olvasó blog.

az_elso_olvasoi_peldany.jpg

Az év végi hírösszefoglalóból kimaradt, hogy ősszel interjút közölt velem az Előretolt Helyőrség, amely interjú azóta bekerült Nagy Erika legújabb könyvébe: az Elmeséled? című interjúkötetről ITT olvashattok.

elmeseled.jpg

A 2021-es év utolsó székirodalmi meglepetése egy ingyenesen olvasható novella volt. Az Anjou Károly karácsonya egy izgalmas felhívás apropóján született: A magyar szerzőkért közösség csupa kisprózából álló adventi kalendáriumot hirdetett meg, én pedig a "szenteste" szót választottam, eköré kellett felépítenem az írásomat. A célom az volt, hogy a klasszikus történelmi próza jegyeit elegyítsem egy tipikus karácsonyi történet kellemes hangulatával. Az Anjou Károly karácsonya IDE KATTINTVA olvasható.

img036.jpg

Most pedig lássuk a 2022-es év terveit!

2022-es_tervezet.jpg

Az idei Ünnepi Könyvhétre, nyolc évvel az eredeti megjelenés után érkezik a Ragnarök felfrissített kiadása, ami már átesett a szerkesztésen, jelenleg a tördelés és a borítókészítés folyamata zajlik.

Már dolgozom az Anjouk VIII. részén: a Dél pörölye 1345-1348 között játszódik, a megjelenés ősszel várható.

Idén egy legalább 11 állomást érintő Székirodalmi Könyvturnét szervezünk, amelynek egyes eseményei, időpontjai és egyéb részletei folyamatos szervezés alatt állnak. Március utolsó napjáig lezárul a szervezés, utána válik véglegessé a 2022-es könyvturné tervezete. Ám eközben is állandóan frissül a www.biroszabolcs.eu oldal eseménynaptára, ahol figyelemmel lehet követni az eseményeket.

A két legnagyobb magyar könyves rendezvény időpontja, amit szerintem már mindnyájan várunk:
☞ Ünnepi Könyvhét: 2022. június 9-12.
☞ Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: 2022. szeptember 29. – 2022. október 2.

turnefejlec_2022.jpg

Hatalmas örömmel jelentem, hogy 2022. március 21-től ismét szól a Non nobis Domine a Rádiószínházban! A Kelet oroszlánja (azaz a regény első fele) tavaly májusi debütálása után most megérkezett a folytatás: Az utolsó vörös barát szintén tíz részben lát napvilágot, Horváth Péter rendezésében, parádés szereposztással. Az egyes részek minden hétköznap este 21:35-től lesznek hallhatók, illetve minden egyes epizód 60 napig visszahallgatható lesz a mediaklikk.hu archívumában. És egy igazi kuriózum: az első és az utolsó rész sugárzása előtt Horváth Péter rendezővel, illetve Csukovits Enikő történésszel, egyetemi tanárral beszélgetünk majd a regény és az adott történelmi korszak kulisszáiról.

nnd2_kossuth_radio.jpg

Ahogy pedig az utóbbi évben már megszokottá vált, a Székirodalmi hírkerék végén a HaddelHadd zenekar legfrissebb hírei is helyet kapnak. Együttesünk idei első koncertjére április 1-jén kerül sor Dunaszerdahelyen, a Soul Hunter Music Clubban, barátaink, a Szuperzöld társaságában. Ezt követően április 9-én egy igazi különlegesség vár ránk, ugyanis kimozdulunk csallóközi bázisunkról, és a budapesti Analog Music Hallban játszunk, nem kisebb név, mint a P. Mobil előtt. Májusban pedig végre stúdióba vonulunk, és elkészítjük a Hősök vagyunk című nagylemezünket, ami cédén, bakelitlemezen, YouTube-on és Spotify-on egyaránt hallgatható lesz.

programok_2022_tavasz.jpg

Hogy pedig ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon. 

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

zene tavasz olvasás könyv magyar rock koncert előadás irodalom rockzene dedikálás 2022 székirodalom Bíró Szabolcs könyvturné író-olvasó találkozó Anjouk székirodalmi székirodalmi hírkerék A birodalom ura HaddelHadd Akit háromszor koronáztak