2022. aug 14.

Székirodalmi hírkerék – 2022/II. (nyár)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2022/II. (nyár)

Idén 180 éves az Athenaeum. Rettentően büszke vagyok rá, hogy egy ekkora múltú kiadó szerzője lehetek. Valaha ugyanezen kiadó neve alatt jelentek meg Petőfi, Jókai, Arany, Madách, Ady, Babits, Kosztolányi, Krúdy művei... Hatalmas felelősség ez számomra, és ennek tudatában igyekszem írni, bármikor is üljek oda a klaviatúrához. Ez az év számomra több szempontból is ünnep: 15 éves a székirodalom (azaz év végén lesz másfél évtizede, hogy az első könyvem megjelent), nagylemezt készítettünk a HaddelHadd zenekarral, kívül-belül felfrissülve jelent meg a Ragnarök, készül az új Anjouk, a kiadóm pedig a 180. születésnapját ünnepli. Először is tehát: Isten éltessen, Athenaeum Kiadó! Másodszor pedig: öt hónap telt el a legutóbbi, tavaszi hírkerék óta, úgyhogy nézzük a legfrissebb összeállítást!

kozhirre_tetetik_2020.jpg 

Májusban kezdetét vette a 2022-es Székirodalmi Könyvturné, amely még október elejéig zajlik. A hátralévő állomásokról vagy ITT, vagy a www.biroszabolcs.eu honlap eseménynaptárában lehet tájékozódni.

turnefejlec_2022.jpg

Az idei Székirodalmi Könyvturnén egyébként nem vlogoltam, nem is terveztem, de aztán jött a Balaton-felvidék, ahova egy könyvtári meghívásnak eleget téve érkeztem, és öt napig maradtam, családostul. Úgyhogy ide mégiscsak vittem kamerát. A végeredmény: semmi extra, csak egy frankó kis nyaralás, egy jól sikerült irodalmi esttel megspékelve. Az epizód alább megtekinthető:

A tavalyi együttműködésünk után idén újabb képregényünk jelent meg Várai Artúrral – igaz, csak egy egyoldalas anyag, méghozzá egy gimnazista koromban írt kis szösszenet alapján, de attól még ugyanúgy örülök neki. A Kiskanál Joe az Előretolt Helyőrség felvidéki kiadásában jelent meg, a februári lapszám hátoldalán. A képregény ITT OLVASHATÓ jó nagy felbontásban: kattintás után érdemes nagyítani, és akkor szépen látszik rajta minden. (Artúrral egyébként most egy minden eddiginél hatalmasabb közös projektben veszünk részt, de erről egyelőre nem szeretnék árulkodni. Na jó, egy kicsit: készül a Non nobis Domine illusztrált díszkiadása!)

kiskanal_joe_kepsav.jpg

A Kossuth Rádió 2021 májusában tűzte műsorára a Non nobis Domine első része (avagy az egykötetes kiadás megjelenése óta inkább az első fele), a Kelet oroszlánja tízrészes hangjáték-adaptációját, Horváth Péter rendezésében, túlzás nélkül parádés szereposztással. A folytatásra sem kellett sokáig várni: 2022 márciusában, szintén tíz részben elmesélve, megérkezett Az utolsó vörös barát is. Az archivált anyagoknak köszönhetően a teljes, 20 részes Non nobis Domine hangjáték visszahallgatható, IDE KATTINTVA.

nnd-hangjatek-archivum.jpg

Az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent az eredetileg 2014-ben napvilágot látott Ragnarök második, felfrissített kiadása – vadontúj borítóval, jelentősen javított szöveggel! A kívül-belül felfrissített Ragnarök immár a tizedik könyvem az Athenaeum Kiadónál. A regény egy vérbő mitologikus történelmi fantasy a rideg észak acélkemény fiairól: valós történelmi korban játszódó, ugyanakkor teljes egészében fiktív történet, amely rögtön az első fejezetben elrugaszkodik a valóságtól, és nem fél sem a groteszk megoldásoktól, sem az időnénti karikatúraszerű ábrázolásmódtól. Egy vad bosszútörténet, melynek szereplői az ismert világ pereméig, majd azon túl is üldözik otthonuk elpusztítóját: egy éjfekete sárkányt, egy ocsmány férget, Nídhöggöt, az ősi mesék rémét...

A felfrissített Ragnarökről egyébként recenziót közölt a Gabó olvas blog, a Könyveskuckó, Hoppá Könyvesblogja, az Előretolt Helyőrség és az Író Olvasó blog. Az Ülj le mellém könyves vlogban is szerepelt, Szénégető Richárd pedig egy teljes epizódot szentelt neki a vlogjában, ami alább látható:

Mindössze egy hónappal a Ragnarök után megjelent az Anjouk III. részének harmadik, javított kiadása is, méghozzá Bodnár Balázs vadonatúj borítójával! Ezzel immár teljessé vált a kör: mostantól az Anjouk összes része egységes stílusú grafikus borítóval elérhető! A IV. résztől kezdve már eleve így jelentek meg a regények, de az első trilógia eredetileg még máshogy nézett ki, akkor még javában kerestük a megfelelő formát. Idén nyáron azonban Bátor Attila bosszútrilógiája is teljes egészében megkapta új ruháját. A regény – csakúgy, mint valamennyi Athenaeumos könyvem – 20%-os kedvezménnyel rendelhető a Líra webáruházából, IDE KATTINTVA.

anjouk_i-ii-iii_reboot.jpg

Ha pedig már Anjouk, hadd osszam meg veletek az egyik legkellemesebb meglepetést, ami idén ért engem: a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium iskolaújságjába írt az Anjouk-sorozatról remek összefoglalót Kuti Lilla Szabina, amit innen, ezúttal is hálás szívvel köszönök. Olvassátok el a teljes cikket ITT NI, mert érdemes.

konyvek_2.png 

Egy kis izgalmas infó az Elveszett csillagok kedvelőinek: a filmváltozatot ugyan 2021 elején elkaszálták, a forgatókönyv viszont, mint kiderült, megtalálható és olvasható az Országos Széchényi Könyvtárban. Nem kölcsönözhető, nem vihető haza, de a helyszínen kérésre átlapozható. Szóval ha gondoljátok, és van rá lehetőségetek, akár be is ülhettek egy "belső mozizásra", és elképzelhetitek, milyen lett volna, ha... :)

elv_cs_forgatokonyv.jpg

Apropó Elveszett csillagok: Szénégető Richárd szerint Fekete István és Stephen King művei mellett ezt ajánlott olvasni, ha egy jó augusztust akar átélni az ember. Én nem vitatkozom vele, a videó pedig alább megtekinthető:

Amire pedig talán jelen hírcsokor olvasói közül szinte mindenki a legjobban vár: az Anjouk VIII. része. Mi a helyzet a Dél pörölyével, mikor jelenik meg, mikor lehet kézbe fogni? Nos, nagyon szerettem volna, hogy még idén ősszel napvilágot lásson, de legnagyobb sajnálatomra végül be kellett látnom, hogy ez esélytelen. Ahhoz, hogy a regény idén novemberben megjelenhessen, augusztus végén le kellene adnom a kiadónak a kész, többszörösen átfésült, már szerkesztett kéziratot – amitől továbbra is nagyon messze vagyok. Úgy néz ki, hogy novemberben még mindig írni fogom a könyvet, sőt az sem kizárt, hogy decemberben is ezzel fogok dolgozni. Hosszú, sok témát érintő, rengeteg szereplőt felsorakoztató, vaskos regény készül – az sem kizárt, hogy az Anjouk-sorozat eddigi leghosszabb darabja. Nagy alkotói kihívás ez nekem, amihez a türelmeteket és kitartásotokat kell kérnem. Az Athenaeum Kiadóval egyeztetve, az új kitűzött megjelenési dátum 2023 tavasza – hogy pontosan melyik hónap, az majd az év elején kiderül.
Elképesztően sokat jelent számomra, hogy itt vagytok, hogy várjátok az új regényt, és ehhez mérten minden erőmmel azon vagyok, hogy ne okozzak nektek csalódást. Szándékom szerint a Dél pörölye valóban egy pörölycsapás erejével hat majd – éppen ezért is kell a tervezettnél több időt és energiát rászánnom.
Szívből köszönöm a megértéseteket!

dp.jpg

A végére pedig jöjjön a mostanra már megszokottá vált zenei „rovat”! :)
Május 13-án (pénteken!) végre stúdióba vonultunk a HaddelHadd zenekarral, hogy feljátsszuk a Hősök vagyunk című nagylemezünket. Egy hónappal előtte még hatalmas bulit nyomtunk Budapesten, az Analog Music Hallban, a P. Mobil társaságában. Ez a koncert teljes egészében visszanézhető alább:

Azóta pedig már elkészült a nagylemez, túl vagyunk a keverésen, a masteringen, sőt amikor ezek a sorok megjelennek, a cédét (és a mindössze 100 példányban készülő kazettát!) is gyártják valahol Csehországban. A Hősök vagyunk várható megjelenése szeptember eleje – a különféle hanghordozók mellett pedig természetesen egy csomó online felületen, digitálisan is hallgatható majd.
Addig is, míg megjelenik, ajánlom az album első dalát, amelyet augusztus 8-án afféle lemezelőzetesként már közzétettünk. Az Éld velünk az életet című dal megtalálható a Spotify-on, klippel együtt pedig itt nézhető:

Hogy pedig ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Instagramon.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

hírek rock regény történelem képregény történelmi rockzene hírcsokor hard rock 2022 rádiójáték hangjáték hírösszefoglaló székirodalom Non nobis Domine Anjouk Ragnarök székirodalmi hírkerék Várai Artúr Szénégető Richárd székirodalmi hírkerék HaddelHadd Dél pörölye