2022. okt 16.

Székirodalmi hírkerék – 2022/III. (ősz)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2022/III. (ősz)

A forró nyár után rohamos gyorsasággal fordultunk rá a dolgos őszre. Az utóbbi hónapokban főleg a zenével és a könyvturnézással voltam elfoglalva, új regény csak 2023 tavaszán várható tőlem, de azért így is történt jó pár dolog, ami helyet kap az őszi hírcsokorban. Lássuk!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

Véget ért a 2022-es Székirodalmi Könyvturné, amely május végétől október elejéig két országban és tizenegy településen zajlott, összesen tizenhárom állomással. Segítőimmel, a Székirodalom Crew tagjaival összesen 4364 kilométert utaztunk, a teljes turnéra pedig 321 olvasó látogatott el, akiknek összesen 283 könyvet dedikálhattam, emellett közel 400 liliomos tejcsokit és nagyjából 100 HaddelHadd-nagylemezt ajándékozhattam. Hatalmas élmény volt az idei országjárás (főleg, hogy utoljára 2019-ben volt hosszabb könyvturné), mindenkinek nagyon köszönöm, aki hozzájárult, hogy ilyen jól sikerüljön!

turnemerleg_2022.jpg

Három évvel ezelőtt vetődött fel bennem először, hogy szeretnék interjút készíteni Karczag György, az „ismeretlen remekíró” fiával, Ákossal – egész egyszerűen azért, mert magával az íróval sohasem készült interjú. Lassan és alaposan készültem fel a hosszú beszélgetésre, már csak azért is, mert szerettem volna, ha az interjú idejére már mindhárom történelmi Karczag-regény, azaz a teljes Árpád-triász megjelenik felfrissítve, sőt végül még A térkép szerint ismeretlen című régészeti kalandregény is kapott egy méltó újrakiadást. A beszélgetést rendkívül terjedelmes lett, számos eddig ismeretlen információval Karczag Györgyről. Mindenkinek szívből ajánlom, IDE KATTINTVA olvasható.

arpad-triasz_3d.jpg

Augusztusban Szénégető Richárd különleges műsora, az Adj egy ötöst! vendége lehettem, ahol 25 (sőt még több) kedvencemről beszélgettünk: zenei előadókról, lemezekről, filmekről, könyvekről és sorozatokról...   Figyelem: a műsor résztvevői alkoholt fogyasztanak, és néhol nyomdafestéket nem tűrő szavak is elhangzanak a kétórás játékidő alatt! Akit mindez nem zavar, az az alábbiakban az egyik leginkább rendhagyó székirodalmi beszélgetést nézheti, hallgathatja végig. :)

Földes József, egykori történelemtanárom kért fel rá, hogy írjak egy visszaemlékezést az alma materem, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium fennállása 70. évfordulója alkalmából megjelenő emlékkönyvbe. Ez az írás ITT olvasható el teljes terjedelmében.

vambery70.jpg

Elkészült A magyar szerzőkért hivatalos honlapja, ahol az összes eddig megszólaló író interjúját megtaláljátok, emellett könyvajánlókat és könyvadatbázist, mindezt az adott szerzőkre lebontva. Rendkívül kellemes a dizájn, olvasóbarát a felület, és tartalmas maga a weboldal. Keressetek rá, böngésszetek, olvassatok! IDE KATTINTVA például az én tavaly májusi interjúmat találjátok.

a_magyar_szerzokert.jpg

Szeptemberben megjelent a HaddelHadd új nagylemeze, azaz a jelenlegi tagság első közös albuma! A Hősök vagyunk már hallgatható a Spotify, a Deezer, a Tidal, az Apple Music és a YouTube music zenei streaming-szolgáltatók felületein! A lemez a zenekar YouTube-csatornáján is megtalálható, IDE KATTINTVA, Hősök vagyunk YouTube-lejátszólista pedig ITT TALÁLHATÓ. Az album megrendelhető CD-n (vagy extra limitált példányszámban kazettán) az antaltamas62@gmail.com e-mail címen, teljesen ingyen!

03_3.jpg

A nagylemez mellé pedig egy különleges kisfilmet is készítettünk nektek, afféle turnénaplót, amelynek egyes jeleneteit a Hősök vagyunk stúdiómunkálatai közben rögzítettük. Fogadjátok hát sok szeretettel: ilyen volt a HaddelHadd a galántai Gila stúdióban!

A Hősök vagyunk megjelenését követően új menüponttal gazdagodott honlapom, a www.biroszabolcs.eu: mostantól külön fül alatt találjátok a zenét, azaz minden olyan kis- és nagylemez részletes adatlapját, amin énekesként közreműködtem. Nézzetek rá: http://biroszabolcs.eu/zene

honlap.jpg

És ha már zene: összeállítottam egy műsorlistát Spotify-on azokból a dalokból, amelyekben az elmúlt 15 évben közreműködtem. A kedvenc számom jött ki: 23! Másfél óra rockzene a HaddelHadd és a Csak Van közreműködésével. A műsorlistát Székirodalom = rock and roll! címen, vagy éppen IDE KATTINTVA találjátok meg.

nevtelen.jpg

Ennyi volt idén az őszi hírkerék. Hogy ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Instagramon.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

zene hírek interjú rock ősz turné őszi hírcsokor hard rock 2022 székirodalom Bíró Szabolcs könyvturné Anjouk székirodalmi hírkerék Karczag György HaddelHadd