2018. okt 30.

Szalonnás rakott csirkemell (recept)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Szalonnás rakott csirkemell (recept)

Egy régi receptemet próbáltam ki a minap kissé átalakítva, és gondoltam, ajánlom nektek is, próbáljátok ki bátran!

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 700-800 gramm csirkemell
  • 200 gramm lilahagyma
  • 150 gramm császárszalonna
  • 1 pohár (vagy kisebb bögre) rizs (szárazon)
  • só, curry, köménymag, víz

A recept elkészítéséhez nem árt, ha akad otthon egy magas falú, hosszúkás (üveg)tál, amiben a hozzávalókból több réteg is elfér. A receptnek ugyanis éppen ez a rétegeltség a lényege.

01_2.JPG

Első lépésként a rizst megfőzzük kétszer annyi vízben, enyhén sózva, fél teáskanál köménymaggal és egy lapos teáskanál curryvel elkeverve. Amíg fő, a csirkemellet lapos szeletekre vágjuk, a lilahagymát szépen felkarikázzuk, a császárszalonnát pedig kis négyzetekre aprítjuk. Ha a rizs elkészült, két részre osztjuk, és a felét szabályosan elrendezzük az edény alján. Erre rétegezzük a karikára szeletelt hagyma felét, majd szétterítjük rajta a szalonna egy részét, végül jöhet rá egy réteg csirkemell (a rendelkezésünkre álló hús fele). Ezután jöhet a második réteg rizs, a második réteg lilahagyma, a szalonna, majd ismét a hús. Érdemes a szalonnából a végére is hagyni, és meghinteni vele a legfelső réteg húst.

02_2.JPG

A tálat 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és alul-fölül nagyjából 50 percig sütjük. A tálat nem szükséges letakarni alufóliával. Ha a szalonna megpirult, és már a csirkemell is szép színt kapott, az étel elkészült.

03_2.JPG

Egy másik, szintén saját variáció szerint mindezt bővíthetjük ementáli sajttal, főzőtejszínnel és száraz fehérborral. Ez esetben az egyes rétegek közé vékonyra szeletelt ementáli sajtot is rakunk, és ezzel fedjük be a tetejét is. Az alsóbb rétegeket pedig egy pohár (kb. 1,5 - 1,8 dl) tejszínnel és egy deci fehérborral locsoljuk meg. Ez esetben természetesen vigyázni kell rá, hogy a tálat ne púpozzuk meg, mert a bor és a tejszín kiforrhat belőle.

04_2.JPG

A kész ételt párolt zöldségekkel vagy savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá

csirke recept hagyma rizs csirkemell szalonna lilahagyma csirkehús császárszalonna szalonnás