2021. júl 01.

Székirodalmi hírkerék – 2021/II. (nyár)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2021/II. (nyár)

Itt a nyár, itt a Székirodalmi hírkerék aktuális összeállítása! Könyvturné továbbra sincs kilátásban (utoljára 2019 őszén nyomtunk egy emlékezeteset, azóta csak a vágy él bennünk a folytatásra), a tavalyi tervekkel ellentétben sajnos filmet sem forgatunk, de azért így is volt némi mozgás a székirodalom háza táján. Nézzük!

kozhirre_tetetik_2020.jpg

A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár idén tavasszal indította el "A magyar szerzőkért" elnevezésű projektjét, melynek lényege, hogy rávilágítson a (kortárs) magyar irodalom fontosságára, és hogy ösztönözzön, olvassuk hazai szerzők könyveit. "Írók napja" címen minden héten tartanak egy olyan napot, amikor reggeltől estig egyetlen kiemelt szerzővel foglalkoznak: ilyenkor rengeteg cikket, videót, érdekességet osztanak meg az adott alkotó munkásságáról, illetve egy előre elkészített interjú kérdéseit és válaszait teszik közzé külön-külön képek formájában. 2021. május 7-én az a megtiszteltetés ért, hogy engem választottak ki az "Írók napja" főszereplőjéül, így a székirodalom aznap elárasztotta "A magyar szerzőkért" felületeit. Schmidt-Czetli Ágnes velem készített interjúját azóta már egybe szerkesztve, itt a blogon is elolvashatjátok.

183211051_252452999647086_4564860670680644703_n.jpg

Szintén májusban történt, hogy Sárkányfi a képernyőre költözött. A Vekker Műhely gondozásában, Benes Tarr Csilla drámapedagógus előadásában elkészült A sárkány, aki nem akart aludni című altatós mesekönyvem animációs feldolgozása. A mese ide kattintva (is) nézhető, a könyv pedig ide kattintva még mindig megvásárolható.

A Kossuth Rádió tízrészes hangjátékot sugárzott a Non nobis Domine című regényem első feléből/részéből, Kelet oroszlánja címen. A szereposztás egészen parádésra sikerült, és ha minden igaz, ősszel kezdődhetnek a folytatás munkálatai is. Hogy Az utolsó vörös barát végül mikor kerül adásba, azt még nem tudom, de a Kelet oroszlája még néhány napig visszahallgatható az archívumból. Aki tehát még nem hallotta az adaptációt, de kíváncsi lenne rá, az siessen, hiszen ha jól számoltam, az első rész július 9-én törlődik a rendszerből, a második rész július 10-én, és így tovább. A Kelet oroszlánja rádiójáték tíz részére mutató linkeket ITT szedtem össze egy csokorba.

És akkor jöjjön még egy kis Non nobis Domine! Szénégető Richárd a YouTube-csatornáján mutatta be a könyvet, mint a felnőtté válás regényét.

Már előrendelhető az Anjouk hetedik része, A birodalom ura, mégpedig a Líra webáruházából, szokás szerint 20%-os kedvezménnyel. A várhatóan idén szeptember végén megjelenő regényből a 168 óra június 10-i lapszáma közölt részletet Csontbuzogány címmel, én pedig a Facebook-oldalamon elmélkedtem kicsit a karakteralkotás problematikáján, Toldi Miklós kapcsán.

a_birodalom_ura_2.jpg

Mindeközben pedig készül az első képregényem is, Várai Artúr elképesztően zseniális rajzaival. Az Akit háromszor koronáztak a XIV. századi magyar trónharcokat mutatja be dióhéjban: 12 év történetét mindössze 13 oldalon. A végeredmény valahol félúton lesz a klasszikus képregény és a középkori képes krónikák műfaja között, és már rettentő kíváncsian várom, hogy a kezembe foghassam. Nem önálló kiadvány lesz egyébként, hanem egy kb. 150 oldalas, nagy formátumú, színes történelmi képregény-antológia része, mely a Királyok és Keresztek képregényeket is megalkotó Képes Krónikák gondozásában jelenik majd meg – vagy idén karácsonykor, vagy jövő tavasszal, ez még képlékeny. Az alábbi képen egy frissen elkészült, egész oldalas csatajelenet látható: Várai Artúr mindennemű digitális utómunkától mentes ceruzarajza.

196774878_274165737475812_716417926051075999_n.jpg

Hogy pedig ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre,
csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre,
a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

olvasás könyv magyar regény történelem képregény hírlevél középkor középkori próza író történelmi rádiójáték hangjáték 2021 székirodalom Kossuth Rádió Bíró Bíró Szabolcs Szabolcs Toldi Miklós Non nobis Domine Athenaeum hetedik rész Anjouk Sárkányfi Kelet oroszlánja székirodalmi hírkerék A birodalom ura írók napja A sárkány aki nem akart aludni