2022. dec 22.

Székirodalmi hírkerék – 2022/IV. (tél)

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Székirodalmi hírkerék – 2022/IV. (tél)

Meggyújtottuk a koszorún a negyedik adventi gyertyát is, és ezzel elérkeztünk az idei év utolsó Székirodalmi hírkerekéhez. Senkinek nem szeretném túl sok idejét elrabolni így az ünnepek küszöbén, így hát nézzük csak dióhéjban, mi minden történt az őszi hírcsokor megjelenése óta!

hirkerek_fejlec_karacsony.jpg

Friss cikkek:

Megjelent az Ötvenezer lándzsa második, javított kiadása! Az Anjouk V. része (a sorozat többi részéhez hasonlóan) országszerte kapható, gyakorlatilag bármelyik komolyabb könyvesboltban, a Líráról pedig szokás szerint 20%-os kedvezménnyel rendelhető. Az Ötvenezer lándzsát e-könyvként is megtaláljátok.

a5_1.jpg

Véget ért a Nők Lapja idei "100 legjobb könyv" szavazása, amelyen a zsűri és az olvasók a 2021/2022-es év 100 legjobb regénye (azon belül is a 33 legjobb kortárs magyar regénye) közé válogatták A birodalom urát! Az Anjouk VII. része a 20. helyen végzett a saját kategóriájában, ami számomra hatalmas elismerés – mind a könyvszakma, mind a közönség részéről. Mindenkinek nagyon köszönöm, aki lehetővé tette ezt – a kategóriák első helyezettjeinek pedig külön gratulálok!

legjobb100.jpg

Tízéves lett a Non nobis Domine! Az éfroduló kapcsán ITT írtam kicsit hosszabban, majd pedig összeállítottam egy 10 érdekességet tartalmazó listát a regényről, ami IDE KATTINTVA olvasható.

Ha pedig már Non nobis Domine (és persze Anjouk), akkor érdemes lehet elolvasnotok az Anjou Károlyról szóló esszémet, amit lovag Csámpai László, a Szent György Lovagrend felvidéki nagypriorátusának tagja, a Zoboralji Apródképző vezetője felkérésére írtam, elsősorban a Rend apródjai számára.

Ha az első könyvem megjelenési dátumától számoljuk, akkor november 24-én lett 15 éves a székirodalom! ITT írtam róla bővebben.

Igaz, nem jubilált, de szintén idén lett nyolcéves a Ragnarök című regényem, amit az Athenaeum Kiadó újraszerkesztve, új borítóval ellátva adott ki a 93. Ünnepi Könyvhétre. Ebből az apropóból állítottam össze nyolc érdekességet a regénnyel kapcsolatban, amit IDE KATTINTVA olvashattok.

ragnarok_promokep.jpg

A magyar szerzőkért mozgalom idei adventi kalendáriumába valami olyasmit írtam, ami tőlem (szinte) teljesen szokatlannak mondható. Az utolsó bögre forralt bor című írásomat ITT olvashatjátok teljes egészében.

Mivel idén nem tudtam nektek új Anjouk-regényt hozni, elkezdtem írni valamit, ami nyár óta mocorog bennen, és amit többéves projektnek szánok, bár számos részlete most még előttem is homályos. Fogadjátok sok szeretettel Szolnoki Pista saját "novellásblogját": IDE KATTINTVA találjátok!

szolnoki_fejlec.jpg

És hogy milyen is volt 2022 a székirodalomban? Bár új regényt idén sajnos nem tudtam nektek hozni, azért így is nagyon szép volt az idei termés: megjelent Az utolsó tartományúrig harmadik kiadása egy rég várt új borítóval; nyolc év után a Ragnarök is csatlakozott az Athenaeum-családhoz, méghozzá kívül-belül alaposan felfrissítve; napvilágot látott az Ötvenezer lándzsa második kiadása; és elkészült a HaddelHadd Hősök vagyunk című nagylemeze, ami CD-n, kazettán és egy csomó streaming-felületen elérhető. Mindemellett koncertekből, előadásokból és dedikálásokból sem volt hiány. Már csak egy új Anjouk-regény hiányzik – de reményeim szerint arra sem kell már olyan nagyon sokat várni, jövőre jön!

A könyveket többek között ITT TALÁLJÁTOK, nyomtatott és elektronikus formában egyaránt.

Cédét és kazettát pedig innen tudtok rendelni, teljesen ingyen:
antaltamas62@gmail.com

2022_termese.jpg

Ennyi volt idén a téli hírkerék. Mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egy boldogabb új esztendőt kívánok! Hogy pedig ne maradjatok le semmi lényeges információról a székirodalom világával kapcsolatban, időnként nézzetek vissza a blogra, a honlapra, illetve kövessetek Facebookon vagy Instagramon.

Aki szeretne feliratkozni a Székirodalmi hírkerékre, csak küldjön egy e-mailt a br.szabolcs@gmail.com címre, a tárgy mezőbe pedig írja be: "Hírkerék feliratkozás".

Szólj hozzá

karácsony hírlevél hírcsokor 2022 székirodalom Bíró Szabolcs Non nobis Domine Athenaeum Anjouk Ragnarök székirodalmi hírkerék székirodalmi hírkerék HaddelHadd