2019. dec 19.

Nem kötelező olvasmányok - 2. rész

írta: Bíró Szabolcs – székirodalom
Nem kötelező olvasmányok - 2. rész

Mai könyvek mai íróktól - mai fiataloknak!

Nemrég egy interjúban sokadszor merült fel a kérdés: mi mindent kéne megváltoztatni a magyar irodalomoktatásban? A témába most nem mennék bele részletesen, de gyökeres változtatásokra lenne szükség, hiszen a jelenlegi módszerek a legtöbb gyereket és fiatalt nem közelebb hozzák az olvasáshoz, hanem egyenesen elidegenítik őket a könyvektől. Kötelező olvasmányok helyett elsősorban ajánlott irodalmat javasolnék, és azon belül is a választás lehetőségét adott témák, illetve korcsoportok alapján: hogy minden egyes esetben lehessen választani lányosabb és fiúsabb könyvek, hosszabb és rövidebb, könnyebb és nehezebb olvasmányok közül. Az alábbiakban a 9-11 éveseknek, illetve a kamaszoknak ajánlanék néhány igazán jó könyvet, ma élő és alkotó íróktól. A lényeg, hogy egyik sem kötelező - de érdemes közülük választani!

9-11 éves kor között:

Trux Béla gyerekeknek szóló történelmi regénye, A torony titka egy igazi, hamisítatlan lovagregény, csak épp az ifjúságnak. Legnagyobb erénye pedig, hogy ennek okán nem megy át gagyiba, nem válik fantasy-mesévé középkori díszletek közt, hanem végig megmarad a francia középkor hiteles, autentikus világában, és így szól lányokhoz, fiúkhoz egyaránt. Szinte már közhely, de akkor sem hagyhatjuk ki a felsorolásból J. K. Rowling mára már legendássá vált sorozatát, amely a Harry Potter és a bölcsek köve című epizóddal indul, és ami valódi kapudrog lehet az olvasáshoz. Mellé pedig már-már kötelezően ajánljuk Böszörményi Gyula magyar varázslós (pontosabban táltosos) ifjúsági regénysorozatát, melynek első kötetét, a Gergő és az álomfogók című csodálatos regényt a „magyar Harry Potterként“ is szokás emlegetni, és amely fiatalok százezreit varázsolta már el. Nyulász Péter Helka-trilógiája szintén egy varázsvilágban játszódik, miközben nagyon is valós földrajzi környezetben mozog: a Balaton, a Bakony, az Alföld, a Bükk környékén, egy sosemvolt korban, tündérek, manók, varázslók és boszorkányok között. Ha pedig Böszörményi művét a magyar Harry Potterként aposztrofáltuk, akkor Nyulász Péter trilógiája afféle magyar Gyűrűk Ura, csak épp kicsit fiatalabb olvasókra kalibrálva. Tovább haladva a mágia vonalán, Kitty Bich Thuy Ta különleges regénye, A ​varázsecset és az elvarázsolt festmények hasonlóképpen egyensúlyoz a valóság és a fantasy határmezsgyéjén: főhősei Budapestről indulnak, és különféle festményeken keresztül lépnek át a kalandokkal teli fantáziavilágba.

kisebbeknek.jpg

12-15 éves kör között:

Felső tagozatos diákok számára tökéletes kikapcsolódást nyújthat Leiner Laura sikersorozata, A Szent Johanna gimi, ami után az olvasók bátran folytathatják Kalapos Éva DAC-sorozatával, hiszen mindkét írónő művei mai diákokról, mindennapi problémáikról, kérdéseikről, érzéseikről szólnak. Ha pedig már iskola és különleges barátságok, akkor semmiképp se hagyjuk ki Szabó Tibor Benjámin rendkívül izgalmas és kalandos EPIC - Az ​első küldetés című regényét, melynek tehetséges főhősei egy nagyon furcsa, futurisztikus tanintézményben, s ezzel együtt egy rejtélyes történelmi nyomozás kellős közepén találják magukat. Hasonló a felütése Anthony Horowitz Alex Rider-sorozatának, amelyben nem egy osztályközösség, hanem egy kamasz fiú válik valódi szuperkémmé, afféle ifjúsági James Bonddá, hihetetlen kalandok sorát élve át. Pierrot és Szélesi Sándor regénye, a számítógépes és mobilos játékként is elkészült Jumurdzsák gyűrűje Egerbe kalauzol, ahol egy izgalmas nyomozás során felvetődik a kérdés: vajon lehetséges-e, hogy Gárdonyi legendás főgonosza valódi személy volt, aki pórul járt időutazóként ragadt ott a 16. században, így segítve az író munkáját a múltból? Holden Rose Holtidő című regénye pedig egy hamisítatlan steampunk kaland, melynek főhőse a különlegeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, s aki egy nap a császári rendszer ellen lázadók között találja magát...

nagyobbaknak_1.jpg

Az itt felsorolt olvasmányok listája, ahogy azt előző cikkem végén is írtam, mindössze csepp a tengerben, a jobbnál jobb könyvek választéka óriási. Ne féljünk hát válogatni, kísérletezni, új kedvenceket felfedezni, és folyamatosan tágítani látásmódunkat!

A cikk előző részét IDE KATTINTVA olvashatod.

Megjelent a Csallóköz hetilap 2019. évi 50. számában.

Szólj hozzá

ajánló olvasás magyar gyerek regény irodalom ifjúsági ifjúság Harry Potter Gergő Pierrot Rowling Anthony Horowitz Böszörményi Gyula Szabó Tibor Benjámin Helka Nyulász Péter Jumurdzsák gyűrűje Trux Béla Leiner Laura Kalapos Éva Szélesi Sándor Holden Rose Alex Rider Kitty Bich Thuy Ta